);

300.000 DINARA ZA RADNIKE, UČITELJE, POLICAJCE, LEKARE…

IZVOR: PRESS

Vlada Srbije građanima nudi povoljne kredite do 300.000 dinara kojima bi trebalo da se podigne kupovna moć stanovništva i podstakne domaća tražnja

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je na Biznis forumu početak izdavanja povoljnih keš kredita za građane, čime bi se povećala kupovna moć stanovništva i podstakla domaća tražnja. Reč je o subvencionisanim gotovinskim pozajmicama do 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Rok otplate je tri godine, s tim što bi prvih 12 meseci kamatu plaćala država.

– Doneli smo mere za jačanje kupovne moći stanovništva. Subvencionisaćemo dinarske keš kredite – rekao je Dinkić na skupu ekonomista na Kopaoniku.

Kako Press saznaje, kamata na godišnjem nivou za ove kredite iznosiće između osam i devet odsto. Moći će da se dobije suma do 300.000 dinara, a država će u prvih godinu dana da subvencioniše kamatu. Građani će u tom periodu plaćati samo glavnicu. Reč je o kreditima koji su namenjeni za podizanje kupovne moći siromašnijeg i srednjeg sloja stanovništva.

Bankari podržavaju

– Krediti su namenjeni radnicima, učiteljima, policajcima, lekarima… Planirano je da se ograniči krug onih koji mogu da dobiju ovu vrstu kredita, pa se razmatra da gornji limit plate onih koji će moći da podignu pozajmicu iznosi 80.000 dinara – rekao nam je izvor iz Vlade Srbije.

Bankari sa kojima smo juče razgovarali podržavaju ovu ideju i smatraju da će krediti svakako podići domaću tražnju. Vladimir Čupić, predsednik IO Hipo Alpe Adrija banke, kaže da je ova mera korisna jer oživljava privrednu aktivnost, a može je čak i povećati.

– Ipak, to je mera koja, kao i ostale mere Vlade, samo gasi požar. Uporedo sa tim potrebno je sprovoditi dugoročne strukturne mere, a jedno bez drugog neće moći da ide. Tu pre svega mislim na trajnu redukciju javne potrošnje jer je ona osnovni preduslov za rast investicija, a pored toga i uklanjanje svih administrativnih barijera za investiranje – smatra Čupić.

U Banci Inteza kažu za Press da su spremni da nastave učešće u subvencionisanom kreditiranju.

OPŠIRNIJE>>>>>>

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !