);
Breaking News

POZAJMLJENIM PIŠTOLJEM „UBIJALA“ EVROPU

AUTOR: B. FILIPOVIĆ

Dojučerašanja gimnazijalka i od „malih nogu“ član Odreda izviđača „Radomir Jovanović Čoče“, Boranka Bobana Veličković, u 20. godini, nakon više juniorskih medalja na evropsklim i državnim prenstvima (standardni vazdušni pištolj), u Norveškoj, juče na seniorskom prvenstvu Evrope, uspela je da nadvisi sve protivnice, pa i legendarnu Jasnu Šekarić i osvoji zlato sa 486,6 krugova. Ona je to jedanput, na Kupu Srbije, u Novom Sadu, 2006., sa 16 godina, već postigla – „ubila“ je tada 383 kruga ostavivši Šekerićevu na drugom mestu. Uspeh je bio utoliko veći, jer joj je Jasna pozajmila svoj pištolj.
-Tek početkom 2007. godine, pred evropsko junirosko prventsvo u Francuskoj, Bobana se zahvalila Jasni na dotadašnjim pozajmicama: opština Bor je izdvojila 142.000 dinara za pištolj. Ipak, oružje nije blagovrmeno stiglo, tako da je usledila još jedna pozajmica. Za put u Francusku pomogao je i borski „Jugopetrol“. Bobana je osvojila bronzu, a naša reprezentacija srebro. Uspeh je bio utoliko vredniji, jer se Bobana pripremala u biblioteci Gimnazije pošto su joj u bivšem klubu „Metalac FOD“ tražili 1.000 dinara po treningu. Kasnije je na Interenacionalnoj nagradi Mađarske osvojila zlatnu medalju. Bila je i junorski prvak Evrope na prvenstvu u slovačkom gradu Njitri (387 krugova, šest manje od svetskog rekorda), izjavio je nedavno trener mlade reprezentativke i stručnjjak koji joj je verovatno i najviše pomogao u karijeri, Boranin, Boban Marković.
Bobana je te, 2007. proglašena za najboljeg sportistu svog grada okitivši se sa 11 zlatnih, devet srebrnih i sedam bronzanih medalja. Bobana je i naredne dve godine blistala u juniorskoj konkurenciji u Srbiji i na međunarodnim takmičenjima. Jedva je, sa svojim trenerom, sakupljala novac da ode na takmičenja izvan zemlje. Dobijala je laskava priznanja najuspešnijeg sportiste Bora i Timočke Krajine i na tome se uglavnom sve završavalo. Poziv da se pridruži senorskoj reprezentaciji i nastupi u Norveškoj bio je pravi potez naših trenera, što će možda i presudno uticati na njenu karijeru, ali i rezultate srpske repezentacije.
-Bobana je disciplinovana i vredna. Izviđači su joj velika ljubav. Sa nama svakog leta bivakuje na Dubašnici i kad god može učestvuje u svim akcijama. Događalo se da istog dana, čim se završi važno takmičenje, stigne u bivak na Borsko jezero. Onda zajednički proslavljamo medalje, jer retko kad se vraćala bez odličja. Nažalost, u svom gradu nije imala puno razumevanja. Pouzdano znam da se majka Vesna čudila kako joj ne izlaze u susret za treninge, ne obezbeđuju novac za takmičenja. Dugo nije imala svoj pištolj. Zato je Šekarićevoj neizmerno zahvalna. O njoj će se tek čuti, kaže Mikica Stepić, načelnik borskih izviđača.
Nedavno nam je Bobana, danas naš strelac broj jedan, rekla:
-Zahvalna sam profesorima u Gimnaziji, oni su uvek imali razumevanja za moja odsustvovanja. Morala sama da se nadmećem i oni su shvatili da se vrhunski rezultati ne mogu postići bez svakodnevnih treninga i odricanja. Milo mi je i što je predsednik opštine Branislav Rankić reagovao, tako da sam i ja, posle puno iščekivanja, dobila svoj pištolj. Trener Marković je zaljubljenik u streljaštvo, stalno me je podsticao i hrabrio, učio me životu, kaže skromno Veličkovićeva.
Bobana Veličković sutra popodne (nedelja) stiže u Bor. Još niko ne zna da li će biti dostojanstveno dočekana. Kao nekad Jasna Šekarić u Osijeku kad se ceo grad na Dravi sjatio da je pozdravi i čestita olipijsko zlato. Jer je Bobanino evropsko zlato najveći sportski uspeh grada bakra u poslednjih 50 godina.

Padobranac, pa strelac

Najbolji sportski, lični rezultat koji je postigao jedan Boranin jeste svetski rekord u skoku padobranom Petra Mađarevića 1956. godine. On je sa 600 metara dva puta skaka o sa ukupnim rezultatom 1,10 metara od cilja. Ovaj uspeh potvrdila je Međunarodna sportska vazduhoplovna organizacija sa sedištem u Parizu. Mađarević je pre toga bio i jugoslovenski rekorder u istoj disciplini. Bor je odavno poznat kao grad sporta, prevashodno u borilačkim veštinama, imao je i fudbalskog prvoligaša, super rukometašice, alpiniste, boksere, ali i zapažene strelce.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !