);
Breaking News

Zabranjena prodaja zelene kafe

IZVOR: POLITIKA

U sredstvu za topljenje kilograma pronađen sibutramin zbog koga je već ranije lek sa istim sastojkom zabranjen u celoj Evropi.
Skoro svi proizvodi koji su se prodavali na tržištu Srbije kao zelena kafa za mršavljenje sadrže sibutramin, lek koji je u januaru povučen u celoj Evropi i kod nas zbog ozbiljnih posledica koje može da ima na zdravlje.
To su pokazale analize sanitarne inspekcije i ovlašćenih laboratorija, koje je Ministarstvo zdravlja zatražilo pošto je krajem februara crnogorska inspekcija zabranila prodaju ovih preparata uvezenih iz Srbije.
Na osnovu rezultata analiza zabranjen je promet zelene kafe u kesicama tri uvoznika:
– zelena kafa (grin kofi pjur blek), uvoz iz SAD distributera Infiniti;
– ekstrakt zelene kafe u kesicama, proizvod Elefanta u Srbiji od sirovina uvezenih iz Kine i
– ekstrakt zelene kafe distributera Beosejfer, takođe uvoz iz Kine.
Povučene su i espreso grin kapsule uvezene iz Hrvatske i biljni ekstrakt zelenog čaja, kineskog porekla, koji je Farmanova uvozila preko jedne londonske firme.
Još se utvrđuje zdravstvena bezbednost „manjeg dela ovih proizvoda iz uvoza“, kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja Srbije.

U Crnoj Gori su neki od ovih preparata povučeni sa tržišta još 27. februara a Ministarstvo zdravlja Srbije zahtevalo je dodatne analize dva dana kasnije. Rezultati su objavljeni tek posle osam dana na sajtu ministarstva, ali nisu poslati novinskim agencijama u vidu saopštenja za javnost.

Sibutramin deluje na centralni nervni sistem potiskujući apetit. Pod imenom reduktil, reduksad i meridija koristio se desetak godina u lečenju gojaznosti sve dok rezultati jedne studije nisu pokazali da kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima može da izazove srčani i moždani udar.

Iz srpskih apoteka nije povučena još jedino zelena kafa koju iz Australije uvozi firma For lajf.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !