);
Breaking News

Uskoro precizni uslovi za keš dinarske kredite

Do kraja nedelje biće precizirani uslovi odobravanja keš subvencionisanih dinarskih kredita stanovništvu do 300.000 dinara, na tri godine, uz godišnju kamatnu stopu od osam odsto, kako bi idućeg četvrtka na sednici Vlada Srbije mogla da ih usvoji, saznaje „Blic“. Preostalo je još da se utvrdi visina prihoda građana koji će moći da konkurišu za ovaj zajam.

Izvor: Blic

Narodna banka Srbije, nedavno je imala pregovore sa ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, kako bi se povećao limit mesečnog opterećenja zarade ratama sa 30 odsto na 50 odsto. Najverovatnije će, kako „Blic“ nezvanično saznaje, to ograničenje iznositi 40 odsto. Ova promena, neophodna je kako bi i oni građani čije su plate zamrznute, a već su zaduženi mogli da konkurišu za ove dinarske zajmove.

Keš dinarski krediti bili bi odobravani na tri godine, s tim što bi prve godine građani plaćao kamatu, a preostale dve i kamatu i glavnicu. U slučaju maksimalnog zaduženja od 300.000 dinara, to bi značilo da bi prve godine za ratu, koju čini kamata izdvajali oko 2.000 dinara, dok bi u drugoj i trećoj godini ona iznosila 14 – 15 hiljada dinara (i glavnica i kamata).

Od početka primene novog programa subvencionisanih kredita za ovu godinu, primljeno je 8.416 zahteva za kredite od 314,6 miliona evra, a realizovano je 4.956 kredita u vrednosti od 111,4 miliona evra, najnoviji su podaci Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Najviše zahteva preduzeća je za subvencionisane za likvidnost, a primetan je trend rasta i za investicije.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !