);

EVROPSKI SJAJ BORSKOG ZLATA

IZVOR: Politika

Borski kombinat će pomoći da Bobana Veličković, dvostruka evropska šampionka u streljaštvu otputuje na Olimpijadu

Bakarni i zlatni Bor oduševljeno ovih dana slavi dva zlatna streljačka odličija svoje sugrađanke Bobane Veličković, kojima nas je ona obradovala na poslednjem evropskom prvenstvu strelaca u norveškom gradu Merakeru. Najpre su joj veličanstven prijem priredili u Borskom kombinatu bakra i obećali da će njihovoj stipendistkinji odmah kupiti najbolji standardni vazdušni pištolj (da ga više ne pozajmljuje od drugih) i da će joj do kraja idućeg meseca sagraditi propisnu streljanu, kakvu nikada nije imala. Nagradiće i njenog trenera Bobana Markovića koji se od talentovane dvadesetogodišnje strelkinje ne odvaja gotovo deset godina i koji je, kao i Bobanin otac Zoran, radnik Borskog kombinata bakra.

Direktor borske kompanije Blagoje Spaskovski rekao je na prijemu u Klubu RTB-a u Brestovačkoj Banji, u prisustvu nekoliko stotina gostiju, da je šampionka Bobana istinski brend Bora, njegovo najsjajnije zlato. Njene dve zlatne medalje sada pojačavaju sjaj borskog zlata po kome je, kao i po bakru, Bor poznat u svetu već 107 godina. Dobiće Bobana sve što poželi, da nastavi stazama naše i svetske višestruke zlatne šampionke Jasne Šekarić. I da nas, već 2012.godine, obraduje i na Olimpijadi u Londonu. Ne, ona više nije nikakvo iznenađenje, ona je istinska nada Bora i Srbije.

Mlada krupnooka šampionka, savršenim mirom i dobroćudnim osmehom, odoleva blicevima i kamerama radoznalih novinara. Obećava jedino da će i dalje marljivo i svakodnevno trenirati i – ostati verna svom Boru. Kad završi studije na Politehničkoj akademiji  u Beogradu vrati će se u zavičaj, među svoje. Nije više važno ni to što još trenira u jednom polumračnom hodniku, pored svlačionica zatvorenog olimpijskog bazena u borskom Sportskom centru. I što je tri godine trenirala u hodniku Narodne biblioteke u Boru, i što je pozajmljivala pištolj za takmičenja.

Sada je njen grad uz nju. Vole je i u našoj reprezentaciji. Zahvalna je i odana svom borskom treneru, volonteru, koji je voli kao rođeno dete. Zajedno se nadaju šampionskim uspesima na ovogodišnjem svetskom prvenstvu i predolimpijskim svetskim kup takmičenjima.

A trener Boban Marković, bivši strelac i bivši profesionalni vojnik, kaže da je još od prvog susreta sa desetogodišnjom devojčicom verovao u njene šampionske mogućnosti. U klubu Bor 030, koji je pre četiri godine, nastao odvajanjem od znatno starijeg i poznatijeg streljačkog kluba Metalac, Bobana je svetli uzor talentima. Veruju i Bobana i trener Boban da će još neko krenuti stazama aktuelne evropske šampionke. Novoizgrađena streljana biće im podsticaj.

Nada se Bobanin trener da će uskoro biti prevaziđeni nesporazumi između Metalca i Bora 030 i da će Bor opet imati jedan jak streljački klub, kao nekada. I da će u tom klubu podjednak tretman imati i strelci nacionalne klase i mladi talenti. To bi doprinelo obnovi tradicije i procvatu streljaštva u Boru.

S. Todorović, „Politika“, 21.03.2010. god.

______________________________________

Sve Bobanine medalje

Bobana Veličković dvostruki je pobednik na poslednjem evropskom prvenstvu u disciplini standardni vazdušni pištolj. Pobedila je i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji (sa Jasnom Šekarić i Zoranom Arunović). Pre četiri godine pobedila je trijumfalno na streljačkom kupu Srbije u Novom Sadu. Imala je samo 16 godina. Sa pozajmljenim pištoljem „upucala” je 383 kruga i nadmašila i legendarnu Jasnu Šekarić. Zatim je na evropskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj osvojila bronzanu medalju, a juniorski prvak Evrope postala je na takmičenju u slovačkom gradu Njitri. Pre dve godine postala je dvostruki prvak države, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Često je na sva ta takmičenja odlazila tako što su je finansirali roditelji i njihovi prijatelji.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !