);
Breaking News

PUŠAČI ĆE IZBEGAVATI KAFANE

IZVOR: BLIC

Zabrana pušenja na javnim mestima, koja će biti regulisana zakonom o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, tema je koja privlači mnogo pažnje, pogotovo u ugostiteljskom sektoru koji se poslednjih godina kotira kao izvozni brend Srbije. Naime, noćni provod u srpskim kafićima i kafanama nadaleko je poznat, a dobar deo gostiju tih objekata čine pušači. Zbog toga, a i zbog veće zarade, vlasnici manjih kafića s kojima je „Blic“ razgovarao opredeliće se da se u njihovim objektima puši.

Pred poslanicima Skupštine Srbije danas će se naći predlog ovog zakona, kojim je predviđena potpuna zabrana pušenja u javnom zatvorenom prostoru i javnom prevozu, kao i u taksiju. S druge strane ugostiteljskim objektima je ostavljena mogućnost da se izjasne da li u njima može da se puši ili ne. Naime, vlasnici ugostiteljskih objektima manjim od 80 kvadratnih metara, mogu da se odluče da li će se u njima pušiti ili ne, dok u kafićima i restoranima, koji su veći od 80 kvadrata, prostor mora da se podeli na pušačke i nepušačke.

Kazne
Svi koji i dalje budu pušili na radnom mestu, nekom javnom skupu, u prostoriji gde se održavaju sastanci ili u gradskom prevozu, na mestu prekršaja moraće da plate 5.000 dinara. Ukoliko se ne sprovede zabrana pušenja u zatvorenom javnom prostoru u skladu sa zakonom, novčana kazna za pravno lice je između 500.000 dinara i milion dinara, a za prekršaj se odgovorno lice kažnjava od 30.000 dinara do 50.000 dinara, a preduzetnik od 300.000 dinara do 500.000 dinara.

Potpuna zabrana
Kada novi zakon o zabrani pušenja stupi na snagu, škole, bolnice, domovi zdravlja trebalo bi da budu mesta bez cigareta i duvanskog dima. Apsolutna zabrana pušenja odnosi se i na ustanove gde se proizvode, prodaju, pakuju lekovi ili hrana, kao i na institucije socijalne zaštite, državne uprave i lokalne samouprave.

OPŠIRNIJE>>>>>>>>>>

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !