);
Breaking News

ZA PUŠENJE U JAVNOM PROSTORU KAZNE OD 5.000 DO MILION DINARA

IZVOR: BLIC

Pred poslanicima Skupštine Srbije sutra će se naći predlog zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu kojim je predviđena zabrana pušenja u javnom zatvorenom prostoru i javnom prevozu, a za nepoštovanje odredaba predviđene su kazne od 5.000 do milion dinara. Zakon će stupiti na snagu 180 dana po usvajanu u parlamentu.

U delu kafića namenjenom pušačima mora da postoji oznaka „Prostorija za pušenje

– Pušenje je, kako je predviđeno tim predlogom, zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru, ali su iz te zabrane izuzeti ugostiteljski objekti, u kojima, u zavisnosti od površine, upotreba duvana može biti dozvoljena. Takođe, pušenje je potpuno zabranjeno i u prostoru koji nije zatvoren, a koji je funkcionalni deo objekta u kojem se obavlja delatnost zdravstvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja, društvene brige o deci, socijalne zaštite, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrsta predstava – kaže za „Blic“ Zorica Pavlović, pomoćnik ministra zdravlja i jedan od autora nacrta zakona.

Kako objašnjava, poslodavac može da odredi posebnu prostoriju za pušenje na kojoj je obavezan da istakne znak da je pušenje u toj prostoriji dozvoljeno. U zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, u prostoru državne uprave i lokalne samouprave ili gde se proizvode lekovi, hrana i slično pušenje je potpuno zabranjeno.
– Što se ugostiteljskih objekata tiče, ukoliko je veći od 80 kvadrata pušenje nije u potpunosti zabranjeno. Odgovorno lice je dužno da odredi najmanje 50 odsto prostora u kome će to biti učinjeno, odnosno da odredi stolove, pultove, šankove i druge površine. Tačnije, veći deo mora biti određen kao prostor u kome je pušenje zabranjeno. U takvim objektima može se odrediti i posebna prostorija namenjena isključivo za pušenje, u kojoj nije dozvoljeno služenje i konzumiranje hrane ili pića – objašnjava Zorica Pavlović i dodaje da iznad vrata ili uz vrata prostorije za pušenje mora da postoji oznaka „prostorija za pušenje“.

OPŠIRNIJE>>>>>>>>>>>>

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !