);
Breaking News

Rez iznad jame

Izvor: Novosti

Sindikat policije ima niz primedbi na način na koji će novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju regulisati beneficirani radni staž, a rudari u Resavici, Boru i Majdanpeku u utorak su, iz istog razloga, počeli da potpisuju peticiju. Ova će akcija, za „odbacivanje zakonskih rešenja u Zakonu o PIO koja su na štetu rudara Srbije“, trajati narednih nekoliko dana.
Zakon bi, prema najavama ministra rada i socijlne politike Rasima Ljajića, u parlamentu mogao da se nađe u maju.
– Zaposleni u ovim rudnicima ne prihvataju predložene izmene koje su vezane za starosnu granicu, a neprihvatljive su im i promene koje se tiču beneficiranog radnog staža za rudare – objasnio je Raka Miletić, predsednik Sindikata „Resavica“.
S druge strane u Vladi Republike Srbije ne vide razlog za nezadovoljstvo i uveravaju da će svi oni koji rade teške poslove zadržati beneficije. Novim nacrtom predviđeno da se istovremeno podiže i starosna granica i godine staža. U penziju će, tako većina radnika beneficiranih zanimanja ići najranije sa 55 godina, umesto sa 53, kako je to do sada predviđao zakon. To se pre svih, odnosi na zaposlene kojima se radna godina računa kao 14, 15 i 16 meseci.
– I to neće biti jednokratno uvećanje, već će se granica podizati postepeno od 2011. godine do 2015. godine, sa povećanjem za po četiri meseca na godišnjem nivou – objašnjava Radina Todović, šef radne grupe Vlade Srbije koja se bavi reformom zakona o PIO i dodaje da radnici kojima se jednogodišnji rad računa kao 18 meseci nemaju razloga za brigu.
– Njima novi nacrt zakona ne predviđa povećanje uslova oko godina života do koje se snižava starosna granica, već je ta granica zadržana i dalje do 50 godine života, uz uslov da su na tim poslovima ostvarili najmanje dve trećine staža osiguranja.

BALERINE I PILOTI
Prema Pravilniku o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem ovaj stepen uvećanja imaju rudari (jamska eksploatacija), baletski umetnici, piloti…

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !