);
Breaking News

Opštinske firme duguju milijardu dinara

BLIC, Dejana Stojanović | 05. 04. 2010. – 00:02h |

Bor – Borska opštinska javna preduzeća duguju više od milijardu dinara, zbog čega su većini računi mesecima u blokadi. Kolika je kriza u opštinskim firmama svedoči i podatak da su njihovi dugovi veći od godišnjeg budžeta opštine. Zbog loše finansijske situacije, oko 600 radnika javnih preduzeća ne prima plate i po nekoliko meseci.

Oko 600 radnika javnih preduzeća ne prima plate mesecima

Samo „Vodovod” i Direkcija za izgradnju duguju po raznim potraživanjima 465 miliona dinara. U „Vodovodu” kažu da zbog slabe naplate usluga, koja jedva da iznosi 50 odsto, nisu u mogućnosti da regulišu i najosnovnije obaveze, a ista sudbina prati i Direkciju za izgradnju koja nema uslove čak ni da obezbedi kancelarijski materijal i osnovna sredstva za higijenu.

„Toplana” je samo dobavljačima uglja ostala dužna 350 miliona, a na naplatu su dospeli i ostali krediti u iznosu od 200 miliona dinara. Ostala su neregulisana potraživanja ovog preduzeća od građana na 200 miliona dinara.
– Prvobitni dogovor sa nemačkom KFW bankom za odobravanje kredita u vrednosti do šest miliona evra je propao, s obzirom na to da „Toplana” i lokalna samouprava nisu u stanju da servisiraju obaveze po osnovu ove pozajmice. Na svu sreću, firmi je ova banka obećala donaciju od milion i po evra da bi se uradila tehnička rekonstrukcija daljinskog grejanja, revitalizacija kotlova i zamena postojećih izmenjivača toplote, što je neophodno imajući u vidu loše grejanje zbog učestalih kvarova na zastareloj toplovodnoj mreži. Oko servisiranja dugovanja koja ovo preduzeće ima ne vidim izlaza bez pomoći ministarstva i lokalne samouprave – kaže Panajotis Apostolidis, v.d. direktora „Toplane”.

Krizu javnog sektora svakako produbljuje blokada Javnog stambenog preduzeća koja je usledila zbog duga od 52 miliona dinara. Dnevni priliv novca na osnovu komunalnih obaveza koje izmiruju građani posredstvom ovog preduzeća iznosi blizu 1,2 miliona dinara, pa ova firma može očekivati deblokadu računa tek za tri meseca.

– Zbog toga nismo u mogućnosti da u sledećih 90 dana servisiramo obaveze prema ostalim javnim preduzećima u gradu, „Toplani”, „3. oktobru”, „Vodovodu” i Direkciji za izgradnju – kaže Saša Perišić, direktor Javnog preduzeća za stambene usluge.
Ništa bolja situacija nije ni u Regionalnom vodosistemu „Bogovina” i Biznis inkubator centru. Zbog blokade računa u zbirnoj vrednosti od deset miliona dinara, „Bogovina” je u nemogućnosti da dobije novac iz državne kase, a Biznis inkubator da realizuje projekat Svetske banke, posredstvom Ministarstva za regionalni razvoj, kojim bi tri miliona dinara bilo uloženo u razvoj malih i srednjih preduzeća.

U besparici je i preduzeće „Štampa, radio i film” (ŠRIF) koje je u postupku likvidacije, kao i javne ustanove Sportski centar i Centar za kulturu.
Po rečima Radoslava Mitrovića, likvidacionog upravnika ŠRIF-a, dug ove firme je smanjen sa 26 na 16 miliona dinara.
– Obaveze prema radnicima za neisplaćene zarade i doprinose od 750.000 dinara za juli i avgust pre likvidacije preduzeća predstavljaju ozbiljan problem, budući da su ova sredstva preneta iz opštinskog budžeta i nenamenski utrošena. Ukoliko se dug preduzeća prema poveriocima ne izmiri u dogledno vreme, firma je pred stečajem – kazao je Mitrović.

Preduzeće „3. oktobar”, zaduženo za održavanje čistoće u gradu, nije u blokadi, ali zbog duga od 24 miliona dinara za neisplaćene zarade i doprinose radnicima, i ono ne može da učestvuje u javnim nabavkama.
– Kako koje novo rukovodstvo preuzme vlast u opštini, postavljaju se novi kadrovi u firmama, a u gotovo svim javnim preduzećima i ustanovama se potpisuju ugovori sa novim radnicima na neodređeno vreme. U pojedinim firmama se nalaze i po devet-deset direktora, dažbine najredovnije plaćaju građani, dok firme jedna drugoj ne izmiruju obaveze i po nekoliko godina – kaže sindikalac Dragiša Trujkić.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !