BOR ĆE IMATI NOVU TOPIONICU

IZVOR: POLITIKA

Predstavljena studija i dogovorena gradnja topionice i pušteni u rad novi rudnički kamioni. Topionicu grade Kanađani, oprema je finska, biće angažovani domaći građevinari, država daje garanciju, a kredit kanadska izvozno-razvojna banka.

U Boru je juče predstavljena studija izvodljivosti gradnje nove topionice bakra(sa novom fabrikom sumporne kiseline) u koju će u naredne tri godine biti uloženo 135 miliona evra. Istovremeno, puštena su u rad i tri nova kamiona kipera marke „belaz“ beloruske proizvodnje nosivosti 220 tona. Time je svečano i simbolično označen početak velike obnove Borskog kombinata bakra.

Svečanostima su prisustvovali Mlađan Dinkić, potpredsednik vlade i ministar ekonomije i Džon Morison, ambasador Kanade u Beogradu. S njima su bili i predstavnici kanadske firme „SNC Lavalin” Valter Mutler i Andrade Kevin, autori studije izvodljivosti gradnje nove topionice. U Skupštini opštine Bor gosti su najpre razgovarali sa dr Žikom Golubovićem predsednikom privremene uprave, a zatim i sa predstavnicima Borskog kombinata bakra, koje je predvodio generalni direktor ove kompanije Blagoje Spaskovski.

Ministar Dinkić i ambasador Morison izjavili su novinarima da je uspostavljena dobra saradnja između srpske i kanadske vlade kao i između firme „SNC Lavalin” i Borskog kombinata bakra. Sa kanadskom firmom će do 20. maja biti potpisan ugovor o gradnji, u kojoj će glavnu ulogu imati finska firma „Ototek“, po najsavremenijoj fleš-smelting tehnologiji. Dobar deo opreme isporučiće i kanadske firme, a najveći deo građevinske operative biće poveren preduzećima u Srbiji. Do 20. maja, rekao je Dinkić , biće potpisan i ugovor sa kanadskom državnom izvozno-razvojnom bankom (EDC) koja će za ovaj projekat obezbediti povoljan kredit u narednih deset godina, sa počekom od tri godine i godišnjom kamatom od tri odsto. Garanciju za ovaj kredit dala je vlada Srbije.

Ambasador Morison rekao je da je ubeđen da će ova investicija biti profitabilna i da će Bor, kad izgradnja nove topionice bude završena krajem 2013. godine, proizvoditi jevtiniji bakar i imati potpuno čist vazduh. Izrazio je nadu da će ova investicija poslužiti kao mamac i ostalim investitorima iz sveta da dođu u Bor.

Posebno svečano bilo je na površinskom kopu rudnika u Velikom Krivelju gde su u rad puštena tri nova kamiona grdosije beloruske proizvodnje. Direktor Spaskovski i ministar Dinkić izjavili su novinarima da je na kredit kupljeno deset ovakvih kamiona (svaki košta milion i 850 hiljada evra) i da je u njihovu kupovinu i kupovinu još nekoliko značajnih rudarskih mašina (bagera, grejdera i bušilica) u ovoj godini, uz garanciju vlade Srbije, uloženo ukupno 40 miliona dolara. To je početak značajne obnove rudarstva u Boru i Majdanpeku, gde nove mašine nisu kupovane 30 godina. Ovom investicijom, rečeno je, biće obezbeđeno dovoljno rude bakra za preradu u novoj topionici.

Share

Ostavite odgovor