Država spašava RTB Bor, i ne samo Bor

Beograd — Odluke Vlade Srbije da se pojedine društvene, pa čak i privatne kompanije ponovo „podržave“ pokazale su se kao korisne u krizi, saopštili su iz Vlade.


U Vladi kažu da su se ove mere pokazale kao dobre odluke, recimo u slučaju da se do daljeg, zadrže firme kao što su Beogradski i Novosadski sajam ili RTB “Bor”.

„Država svakako neće ostati vlasnik ovih kompanija u dužem vremenskom periodu“, napominju u Vladi Srbije i dodaju da je reč o periodu od dve, tri godine, a nakon toga planiraju da za sve ove kompanije, uglavnom, potraže strateške partnere.

U Vladi kažu da će RTB “Bor” ostati u državnom vlasništvu sve dok se ne oporavi tržište i podsećaju da je država u više navrata pokušala da privatizuje tu kompaniju, ali da se, zapravo, adekvatan strateški partner nije mogao naći.

„Zato smo i odlučili da krenemo sa ulaganjima, pre svega u novu topionicu, kreditom Kanadske razvojno-izvozne banke u ukupnoj vrednosti od 135 miliona evra, a sve kako bi podigli cenu ove firme“, objašnjavaju u Vladi i ističu da je pokrenut najozbiljniji investicioni ciklus u Boru u poslednjih 30 godina, i da planiraju da samo u rudarsku opremu bude uloženo 27 miliona evra.

Ostaju i „Ikarbus“, „Vagonka“, „Specijalna Vozila“, „Lokomotiva“…

Ovih dana vide se i prvi rezultati odluke da do daljeg ne pregovara ni sa mogućim novim kupcima “Ikarbusa”. Država je odlučila da u ovom slučaju zadrži firmu, pomalo izigrava menadžera i, posle nešto više od mesec dana od te odluke, prodato je prvih 22 autobusa “Ikarbusa”, za dva miliona evra, a uz posredovanje Ministarstva ekonomije.

Slično se događa i sa radnicima “Vagonke”, “Lokomotive” i “Specijalnih vozila”, koje su bile deo Mašinske industrije Niš. I kod ovih firmi su raskinuti ugovori o privatizaciji, a država im je, nakon toga, obezbedila poslove. Iz Vlade Srbije, ipak, tvrde da se neće dogoditi da posle okončanja procesa privatizacije imamo više državnih firmi nego na početku tog procesa.

I privatno je državno
Vlada Srbije je pre godinu dana donela uredbu kojom je omogućeno da privatizovane firme, ukoliko to žele, zamene svoj dug državi pretvaranjem tih dugovanja u državni kapital u tim kompanijama. Ova uredba odnosi se na firme koje su privatizovane, a imaju problem sa likvidnošću. Uslov je bio da redovno isplaćuju zarade i da su ispunile sve uslove iz ugovora o privatizaciji.Ovu mogućnost iskoristilo je svega desetak privatizovanih firmi.

Izvor: B92

Share

Ostavite odgovor