);

Žicama sprečavaju infarkt

Prof. dr Jumbo Ge iz Kine, jedan od priznatih svetskih interventnih kardiologa, koji je došao u Beograd na šesti internacionalni vork šop, operisao je danas četvoro od 40 najtežih pacijenata sa kardiološkim problemima u Kliničkom centru Srbije. Uporedo, u drugoj sali za kateterizaciju, pomoću igala tankih kao vlas kose operisao je i gost iz Italije, dr Afredo Galasi.

Za tri dana operisano je 20 pacijenata. Međutim, u operacione sale primani su i pacijenti koji su u tom trenutku imali infarkt miokarda i koje je u Klinički centar dovozila Hitna pomoć. Bilo ih je ukupno sedmoro.

– Prvi put otkada organizujemo samite, sve operacije su uspele u potpunosti. A sve su to medicinski teški slučajevi. Mnoge pacijente bez pomoći eksperata iz sveta naši lekari ne bi smeli sami da uvedu u sale za kateterizaciju – kaže za „Blic“ dr Milan Nedeljković, interventni kardiolog i organizacioni direktor samita.
Dr Jumbo Ge prvi je u svetu 2005. godine primenio metodu takozvanog retrogradnog pristupa bolesnoj arteriji preko zdrave. Ta operacija je iz Šangaja direktno prenošena u Vašingtonu.

Izvor:Blic OPŠIRNIJE>>>>>>>>>>>>>

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !