ISPORUKE DIŽU CENU

UVOĐENjE ekološke takse, koja bi trebalo da poskupi kućne aparate i elektronske uređaje i do 15 odsto, zasad se nije bitnije odrazilo na cene tehničke robe na našem tržištu.

Trgovci i uvoznici, koji su prošlog meseca startovali sa višim cenama, zbog odlaganja primene nove uredbe o taksama vratili su cene na prethodni nivo.
– Pošto je došlo do pomeranja roka primene ekološke takse, nije bilo razloga za „teže“ cenovnike – ističe Zdravko Đuranović, komercijalni direktor kompanije „Samson“, koja zastupa firmu „Beko“.
Izvesna količina robe uvezena je u martu, i ocarinjena bez ekološke takse, tako da, dodaje Đuranović, zasad neće biti rasta cena. Tek sa novim isporukama, za mesec do mesec i po, neminovno će doći do poskupljenja.
Kada se napravi preračun, mašine za veš, frižideri i šporeti, sa uračunatim PDV, poskupeće, zavisno od modela, od 1.000 do 2.400 dinara po komadu.
Ipak, pojedini prometnici nove cenovnike danima vagaju, a često odustaju od njih i kada ima realne osnove za poskupljenje, jer je u vreme besparice i slabe platežne moći to krajnje nepopularna mera.
– Zasad nismo povećavali cene i trudićemo se da tako i ostane – kaže Dragana Nikodijević iz marketinga „Tehnomanije“. – Radimo sa minimalnim maržama, a razumevanja za ovakvu situaciju imaju i naši dobavljači, pa stoga i nemamo pad prometa.
Slična situacija je u većini specijalizovanih trgovinskih kuća. U „Tehnomarketu“ smatraju da će uvođenje taksi sukcesivno uticati na rast cena, jer, kako kažu, imaju oko 10.000 artikala i „svake nedelje se nešto od robe carini, pa će se tako zaračunavati i nova taksa“.

TAKSE
NAJVIŠE će na udaru biti najjeftiniji proizvodi. Mašina za veš od 600 obrtaja i 75 kilograma, koja košta 22.000 dinara, poskupeće samo po osnovu takse za 2.200 dinara. Istovremeno, frižider težine oko 100 kilograma, i cenom od 120.000 dinara, poskupeće zbog takse 3.500 dinara. (M. L.)

ZBOG KURSA PET ODSTO
KLIZANjE deviznog kursa početkom godine odrazilo se i na cene uvozne robe. Najpre je skočila cena bele tehnike od tri do pet odsto. Najprodavaniji model televizora od 32 inča koji je koštao 48.999 dinara, posle usklađivanja cena poskupeo je 1.000 dinara. A, kada se uračuna i taksa, ovaj aparat će u maloprodaji koštati 51.499 dinara.

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI
Share

Ostavite odgovor