Udruženje građana GRUPA 55

U organizaciji  udruženja građana za razvoj lokalne zajednice “GRUPA 55” 15. aprila 2010. godine održana je tribina pod nazivom “Preduzetništvo u Boru –  da ili ne?”.

Osnovni cilj  rasprave na tribini bio je dati ocenu dosadašnjeg razvoja privatnog preduzetništva u Boru i sagledati koji su uslovi neophodni za njegov brži razvoj (lokalne takse, firmarine, podsticaji, građevinsko zemljište, obuka, Biznis inkubator centar i dr.) kako bi kao i svuda u svetu privatno preduzetništvo bilo značajan nosilac razvoja lokalne zajednice, zapošljavanja, boljih uslova života i drugo.

Na tribini je ocenjeno da je jedan od osnovnih problema u razvoju preduzetništva u borskoj opštini nedostatak strategije lokalnog ekonomskog razvoja na osnovu koje bi se podsticao razvoj preuzetništva, nesprovođenje već pripremljenih strategijia (strategija razvoja turizma, poljoprivredni akcioni plan, strateški akcioni plan socijalne politike i dr.), nedovoljna organizovanost organa  opštine i opštinske uprave da se bave pitanjima razvoja preduzetništva i razvoja opštine u celini što proizrokuje stihijno osnivanje malih preduzeća u sličnim ili istim delatnostima (trgovine, ugostiteljski objekti, kockarnice, taksisti, neke usluge i dr.).

Ocenjeno je da povećanje različitih komunalnih taksi bez širih konsultacija svih zainteresovanih i nedostatak stimulativnih mera za razvoj preduzetništva, redovno izaziva revolt i nezadovljstvo među preduzetnicima i građanima.

Učednici tribune smatraju da je, iako su smanjeni prilivi u bužet opštine, neophodo veće razumevanje potrebe da se formiraju različiti fondovi u opštini za podsticanje preduzetništva i zapošljavanja i za participaciju u različitim državnim i donatorskim programima.

Prestavnici lokalne samouprave i sami preduzetnici trebalo bi ubuduće mnogo više da budu ukljuceni u donošenje zakonskih propisa u oblasti preduzetništva (naprimer donošenje zakona o zanatskoj delatnosti i dr.).

Učesnici tribune su pokrenuli veći broj inicijativa i zaključaka koji treba da podstaknu brži razvoj preduzetništva u opštini u narednom periodu, koji će biti upućeni organima lokalne samouprave.

Bor, 15.04.2010.

Grupa 55

Share

Ostavite odgovor