Општина Бор и јавни сектор достигли рекордни дуг – 1,5 милијарди динара

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ БОР

Од увођења Привременог органа прошло је неких месец дана и сада могу да се сумирају резултати рада у ових првих 30 дана. Оно што је је Привремено веће урадило у претходном периоду може да се сумира у следећем.

Прво: Привремено веће је затекла катастрофа како у самој Општини, тако и у јавном сектору. Претходна власт се својски трудила да не ради ништа од 01.01.2010. до15.03.2010. Иако је усвојено привремено финансирање, после притиска односно претње штрајком, новац није усмераван тамо где је било најургентније већ су се завршавале приватне обавезе појединих функционера општине према својим стратешким партнерима. Очигледан пример за то је што иако су улице у граду у катастрофалном стању, ником није пало на памет да крене са јавном набавком асфалта за крпљење ударних рупа. Зато је у почетку било потребно неко време да се склопи слика о свеукупном стању у Општини. Иако је прошло месец дана још увек из дана у дан излазе нове обавезе.

Друго: У јавним наступима наших чланова биле су обећане мере свеобухватне штедње како у самој Општинској управи, тако и у јавним предузећима. На интернет сајту Општине може се наћи информација о потрошеној репрезантицији. Мере штедње овим нису завршене, већ се сада иде на уштедама свих врста у јавним предузећима. Осим тога прекинуто је са даљим задуживањем Општине.

Треће: Од свих постављених Директора испред Демократске странке се очекује да поднесу месечни извештај о свом раду да би се утврдило да ли се испуњавају циљеви зацртани од старне Привременог органа. Демократска странка није задовољна радом свих директора и ако је она била заслужна за њихово постављење, свакако неће бити заштитник њиховог нерада. Они који не раде биће сигурно смењени. Општински одбор Демократске странке би таође желео да се огради од именовања новог директора пензијско-инвалидског осигурања у Бору. Желимо још да додамо да сви директори јавних предузећа и установа који су постављени  испред Демократске странке а нису из реда запослених склопили су уговор о раду на одређено време. Ми нећемо даље повећавати број запослених у тим предузећима.

Четврто: Обећали смо да ћемо уредити рад ноћних барова и кафића. То смо и урадили и на томе се неће стати. Са канцеларијом за младе се осмишљава начин да се младима пружи алтернатива ноћним баровима. Овај посао се полако приводи крају. Осим овог инспекција ће у наредном периоду појачати надзор над радом кафића, барова, киосака и продавница које продају алкохол.

Овде треба додати још нешто. Укупне обавезе Општине на дан 31.03.2010. износе 237.533.411,98 динара, док дуговања јавних предузећа износе 1.217.582.522,43 динара, а пројектовани буџет Општине је 890.000.00,00 динара. Свима је јасно на основу ових цифара ко је шта радио претходном периоду.

Демократска странка ОО Бор       У Бору, 21.04.2010.године

Share

Ostavite odgovor