NIJE IM DO TURIZMA

Najava Mlađana Dinkića, ministra ekonomije, da će država ući u pregovore sa Elektroprivredom Srbije (EPS) o preuzimanju hotela „Jezero“, na Borskom jezeru (koji je već godinama zatvoren i propada), u zamenu za dugove koje Rudarsko-topioničarski basen (RTB) „Bor“ ima prema domaćoj elektroenergetskoj kompaniji, najblaže rečeno, zatekla je nadležne u EPS.

Foto: A.Miljković

– Za mogućnost da preuzmemo hotel „Jezero“ čuli smo iz medija, ali do sada nismo dobili nikakav zvaničan dopis o tome – kazao je, za „Novosti“, Momčilo Cebalović, direktor Sektora za odnose sa javnošću u EPS. – Pored toga, zaključkom Vlade Srbije, pre nekoliko godina iz sastava EPS su izdvojeni svi hoteli, odmarališta i drugi objekti, uz obrazloženje da domaća elektroenergetska kompanija treba da se bavi proizvodnjom struje i uglja a ne turizmom. Zbog toga nas je najava preuzimanja hotela i zatekla.

Da stvar bude komplikovanija, vlasnik hotela „Jezero“ od sredine 2006. godine zvanično više i nije RTB već – Agencija za privatizaciju. Bilo je predviđeno da se taj objekat proda po početnoj ceni od 1,2 miliona dolara i da se novac za isplatu otpremnina 2.400 radnika borske kompanije, koji su otišli uz otpremninu od 250 evra po godini staža, vrati u republički budžet.
– Do novembra 2008. RTB je redovno izmirivao obaveze za struju – podvlači Cebalović. – Ali, od tada do danas kompanija nije ni dinar platila za električnu energiju.
Kada je dug dostigao oko šest milijardi dinara, zaključkom Vlade Srbije, krajem prošle godine, on je konvertovan u kapital EPS u RTB. Međutim, EPS do danas ne zna koliki je njen udeo u najvećem srpskom proizvođaču bakra i plemenitih metala, jer transformacija „Bora“ u jedinstveno preduzeće, najavljena pre gotovo dve godine, još nije obavljena.
– Od početka godine, dug RTB prema EPS, ne računajući prethodna zaduženja, dostigao je 3,17 milijardi dinara – ističe Cebalović. – A, samo u tom periodu mi smo, za struju koju smo isporučili RTB, platili PDV i naknadu Elektromreži Srbije 390 miliona dinara.

OBEĆANJE
Prilikom nedavne posete gradu bakra Ivice Dačića, zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova, Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB, kazao je da će borska kompanija do juna stabilizovati poslovanje i početi redovno da izmiruje sve svoje obaveze.

Izvor: Novosti

Share

Ostavite odgovor