RTB BOR USKORO MOŽE DA “PUKNE”

Poslovanje s ogromnim gubitkom koje pokriva država nije održivo i zato bi, smatraju poznavaoci, RTB mogao čak da ode i u stečaj. Već se razmatra opcija dobrovoljnog napuštanja radnih mesta uz godišnju otpremninu od 300 evra. Iz menadžmenta RTB-a, uprkos dogovoru sa sindikatima, nema zvaničnog oglašavanja o sve učestalijim prozivkama na račun lošeg rada.

Autor: B.F.

Vlasnik „Point grupe“ Zoran Drakulić dao je konkretnu ponudu. Kao uspešan privrednik koji se dokazao u Valjaonici bakra u Sevojnu, Drakulić je ponudio državi da postavi celu upravljačku strukturu, da vodi organizaciju i upravlja poslovanjem RTB „Bor“, ako je u nacionalnom interesu da ta firma počne da radi i funkcioniše kao profitabilna kompanija. Ovaj poslovni čovek smatra da je „Sevojno“ uspešna profitabilna izvozna firma u kojoj se trenutno lošije živi, ali da ima održivu budućnost, a da „Bor“ (u kome su plate 40 odsto veće nego u Sevojnu) nije održiv i da bi uskoro mogao da „pukne“ (gubitak bi ove godine mogao da bude 50 miliona evra) jer država nema para da stalno pokriva dugove, plaća nerad i investira u opremu…

Politika, Miša Brkić, 25.april 2010.

-Ne znam koji to svetski ili domaći poslovni genije može propalu društvenu firmu da izvuče iz krize. To je još jedna zamena teza, jer propale firma se ne leče, nad njima se sprovodi stečaj, upozorava bivši premijer Zoran Živković:

– To je rešenje i za RTB „Bor“, a posle neka ga neko kupi s manjim opterećenjem i neka onda pokazuje svoje menadžerske sposobnosti, upozorava Živković.

Politika, Miša Brkić, 25.april 2010.


Iako je sindikat Nezavisnost TIR-a Bor zvanično zatražio da se menadžment RTB-a oglasi o sve učestalijim izjavama biznismena i vodećih političara o neizvesnoj sudbini i evidentno lošem poslovanju Kombinata bakra, iz ovog poslovnog sistema, na čijem je čelu veliki optimista Blagoje Spaskovski, još nema odgovora. Očekuje se da se u javnosti pojavi Ivan Grbin, predsednik Upravnog odbora RTB-a i prokomentariše najnovije izjave kompetentnih privrednika i političara, jer je RTB među vodećim državnim firmama nad kojima „visi“ stečaj i koje država ne može u nedogled da finansira iz sve siromašnijeg budžeta. Nezvanično saznajemo, da Grbin ne deli mišljenje Blagoja Spaskovskog o tome dokle i kako treba pomagati i organizovati proizvodnju u borskoj kompaniji.

POSLEDNJA VEST

Na sastanku sindikata i menadžmenta RTB-a ,održanom u ponedeljak, 26.aprila, prihvaćen je zahtev sindikata Nezavisnost da se poslovodstvo RTB-a oglasi „povodom netačnih izjava pojedinih privrednika koje nanose štetu Kombinatu bakra“. Do ovog trenutka menadžment RTB-a nije se oglasio. Na zajedničkom sastanku od ponedeljka prihvaćen je i predlog da mogući socijalni program za zaposlene isključivo bude na dobrovoljnoj osnovi. U opciji je otpremnina od 300 evra po godini staža. Prihvaćen je i predlog da se zaposlenima koji dobrovoljno napuste firmu omogući zaposlenje dece u proizvodnim pogonima RTB-a ukoliko imaju odgovarajuću stručnu spremu. Sindikat Nezavisnost priprema posebnu informaciju o ovoj temi koju ćemo objaviti najkasniji danas do 16 sati.

Na fotosima:

PONUDA ZA PROFIT – Zoran Drakulić

SPAS JE STEČAJ – Zoran Živković

POKRIVA GA DRŽAVA – Blagoje Spaskovski

OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE SINDIKATA NEZAVISNOST O ODRŽANOM SASTANKU SA MENADŽMENTOM RTB-a

Na sastanku je prihvaćen zahtev sindikata da se menadžment oglasi povodom netačnih izjava pojedinih privrednika kojima se nanosi šteta RTB-u.

Socijalni program će se realizovati isključivo na dobrovoljnom principu,a u opticaju su 300 evra po godini staža, s tim da će radnik koji se odluči za socijalni program moći da u proizvodnji zaposli dete ukoliko ima odgovarajuću stručnu spremu.

O detaljima socijalnog programa treba razgovarati, a ovim putem obaveštavamo sve članove da svoje sugestije mogu usmeno ili pismeno dostaviti svojim poverenicima najkasnije do 6. maja, kako bismo ih prezentovali prilikom dogovora.

Share

Ostavite odgovor