);

OD AVGUSTA BOLJE POSLOVANJE RTB BOR

Autor:B.F.

-Od početka avgusta ulazimo u novo, bogatije rudno ležište i od tog momenta očekuje nas bolje poslovanje. A već 3. i 4. maja švajcarska kompanija svetskog glasa „Glenkor“ dolazi u Vladu  Srbije da pregovara o investicijama za ponovno otvaranje rudnika bakra „Cerovo“. I rudnik zlata „Čoka Marin“ kod Majdanpeka kreće za četiri-pet meseci. Uostalom, naredne tri do četiri godine u razvoj RTB biće uloženo blizu 500 miliona dolara. Ja sam zato  da se ti projekti i poslovi završavaju korak po korak – izjavio je preksinoć u  večernjem programu TV Zaječar, Blagoje Spaskovski, generalni direktor Basena „Bor“.

On je napomenuo da je s raščišćavanjem terena započeta gradnja nove, savremene Topionice ( investicija 135 miliona dolara), nabavljen je i deo mehanizacije za rudarstvo i jedino preostaje da se ugradi nova folatcijska oprema. Kada sve to bude gotovo,  najkasnije za četiri godine, RTB će stati na čvrste noge. Jer, angažovani su i stručnjaci i instituti iz celog sveta kako bi se dostigla proizvodnja od optimalnih 80 do 85.000 tona bakra. Uz to, dobili bi topioničku opremu koja će omogući čisto nebo nad Borom. U toku je izrada i „Zelene studije“ ( poverena je Rudarsko-tehnološkom fakultetu u Beogradu).

Spaskovski je za danas ( petak ) najavio sastanak sa sindikatima o uslovima pod kojima bi, uglavnom stariji radnici, doborovoljno napuštali firmu uz socijalni program.

On , ne zna se iz kojih razloga, nije spominjao najnoviju inicijativu iz Republičke vlade po kojoj dokazani privrednici i privatni menažeri treba da preuzmu velika, prezadužena i u ogromnim gubicima državna preduzeća – kakav je i RTB Bor – i da ih dovedu do pozitivnog poslovanja.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !