);
Breaking News

3. МАЈ- СВЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА

Поводом 3. маја – Светског дана слободе медија Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СНС) упућују

ПРОГЛАС

новинарима, медијским радницима, власницима медија и јавности:

Позивамо новинаре и медијске раднике да се сутра, 3. маја 2010. године, од 11.55 до 12.00 сати придруже деветој акцији УНС-а и СНС-а

ПЕТ МИНУТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ

у електронским медијима емитовањем, а у штампаним медијима читањем и објављивањем Прогласа.

Прошло је десет година, а демократска власт у Србији није успела да пронађе убице и налогодавце убистава новинара Славка Ћурувије, Милана Пантића нити да расветли околности смрти Даде Вујасиновић.
Десет година није било довољно да Србија за медије уместо делимично слободне постане заиста слободна земља (анализа организације Фридом Хаус за 2010. годину).
За нама је година у којој новинарима нису претили само криминалци, новобогаташи и политичари него и свештена лица.
Између два 3. маја, усвајањем измена Закона о јавном информисању, новинарство у Србији  изгубило је део својих формалних слобода, чиме су угрожена не само права новинара него и прокламоване европске вредности српског друштва.
Између два 3. маја са успехом смо окончали вишегодишњу борбу да напади, претње и застрашивање новинара буду строже кажњавани. Добили смо статус професије од јавног значаја. Ипак, ни то није било довољно да суд опасну и сликовиту поруку хулигана упућену Бранкици Станковић „ проћи ћеш ко Ћурувија“  квалификује као озбиљну претњу.
На другој страни, наш угледни колега Славољуб Качаревић под неоснованом оптужбом провео је у затвору месец дана. Тек када смо скупили 600 потписа колега за његово пуштање омогућено му је да са слободе докаже да није крив.
У години за нама скоро 2000 новинара и медијских радника остало је без посла а све више их, посебно у локалним медијима, скромне плате прима са вишемесечним кашњењем.
Зато УНС и СНС и ове године позивају  новинаре на међусобну професионалну и синдикалну солидарност, уз пуно поштовање права на различитост. Само добро организовани и солидарни моћи ћемо да заштитимо своја права. Национални колективни уговор за новинаре и медијске раднике је наш приоритет.  Колективним уговором заштитићемо своје право на достојанствен рад код свих послодаваца, без обзира на врсту власништва и на национални или локални значај медија. Зато вас позивамо да се с ПЕТ МИНУТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ придружите  деветој по реду симболичној акцији УНС-а и СНС-а поводом Светског дана слободе медија.

Београд, 2. мај 2010. године            Управа УНС-а и Извршни одбор СНС-а

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama