);
Breaking News

Rumunija uručila protesnu notu Srbiji zbog Rumuna (i Vlaha) u Timočkoj krajini

Ambasador Rumunije u Srbiji Jon Makovej u utorak je u Beogradu uručio protestnu notu zbog, kako se navodi, “nejednakog tretmana rumunske nacionalne manjine u Banatu i Timočkoj Krajini”, saznaju “Novosti”.

U Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu u utorak su nam potvrdili da su dobili rumunsku notu.
Zvaničan protest Bukurešta Beogradu je usledio posle posete delegacija partija i organizacija Rumuna u Srbiji i organizacija Vlaha u Krajini Bukureštu, 21. aprila, koju je primio i šef države Trajan Basesku. Predsednik Rumunije je tada izjavio, kako su javile agencije, da je “upoznat da srpsko zakonodavstvo na različite načine tretira Rumune koji žive u raznim krajevima Srbije”, i da će “morati, zajedno sa predsednikom Tadićem, da vidi šta može da se uradi na očuvanju jezika, kulture i vere svih Rumuna Srbije”.
Reakcija Bukurešta usledila je pošto napori Rumunije, pa i njene ambasade u Beogradu, nisu urodili plodom.
U delegaciji koja je posetila Bukurešt, bili su, kako su javili rumunski mediji, potpredsednik Nacionalnog saveta Rumuna u Srbiji Predrag Balašević, sveštenik iz Malajnice Bojan Aleksandrović, direktor škole “Olga Petrov” iz Vršca Jonel Buga, predsednik Zajednice Rumuna u Srbiji Dimitrije Kraćunović, predsednik Demokratskog pokreta Rumuna u Srbiji Nikolae Gaica, kao i predsednik Federacije Rumuna u Srbiji Dušan Prvulović. Svi njihovi visoki sagovornici u Bukureštu pružili su “punu podršku očuvanju identiteta Rumuna u Srbiji” i, ukolio bude potrebno, obećali pokretanje pitanja pred evropskim institucijama.

VLASI IH NISU HTELI
U pripremama za izbor za Nacionalna veća nacionalnih manjina, koji su sada u toku u Srbiji, namera da se Vlasi iz Timočke Krajine privuku da se izjasne kao Rumuni, doživela je potpuni neuspeh. Glasove Vlaha zadobile su parlamentarne partije u Srbiji – pre svega DS, SNS i SRS.

Izvor: Novosti

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama