);
Breaking News

ISTRAŽIVANJE ZLOČINA KOMUNISTA POČINJE IZ TIMOČKE KRAJINE

Zaječarski i Borski okrug odabrani su za prvi region u Srbiji gde će se istraživati lokacije grobnica streljanih građana u periodu od 1944. do 1946. godine od strane komunista, zato što na ovom području ima najviše žrtava u odnosu na broj stanovnika, izjavio je sekretar Komisije za pronalaženje i otkrivanje tajnih grobnica Srđan Cvetković.

-Predpostavljamo da na desetak lokacija u Zaječaru , Boljevcu i Knjaževcu ima 700 do 800 žrtava komunističkog terora – rekao je Cvetković. -Zaječar je odabran i zato što postoji verovatnoća da se jedna žrtva I njena lokacija može povezati sa spiskom streljanih koji postoji u Istorijskom arhivu u Zaječaru.

Prema njegovim rečima, mandate Komisije je najpre utvrđivanje lokacija I spiskova streljanih građana, kako bi se prekinula višegodišnja polemika o broju žrtava, a tek onda ekshumacija leševa.

-Taj posao potrajaće dve-tri godine, a od lokalne zajednice očekujemo tehničku i organizacionu pomoć na sondiranju terena. Pored toga, pomoć treba da nam pruže i lokalni mediji, objavljivanjem informacija o ovom poslu koji nas čeka –rekao je Cvetković.

Nakon završetka istraživačkog rada biće objavljena obimna publikacija o žrtvama i lokacijama ubijenih građana od strane komunista u Srbiji, dodao je on.

Sinoć je o ovoj temi razgovarano i u Boru, u prisustvu kulturnih radnika i poznavaoca istorije ovog kraja.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !