);

Pao u ambis dubok 700 metara i preživeo

Šestogodišnji G. S. iz Bora čudom je preživeo pad u jamu duboku 700 metara, u kojoj je proveo sedam sati. Nakon operacije zbog krvarenja na mozgu i povrede glave, hitno je prebačen na dalje lečenje u Dečju kliniku u Tiršovoj.

Izvor: Alo

Mališan se sa dvojicom drugara u subotu oko 14.30 igrao oko napuštenog površinskog kopa borskog rudnika, slučajno pao i počeo da se kotrlja u ambis.
– Kada su me pozvali, dotrčao sam do ivice jame. Stao sam i gledao u bespomoćnog sina kako leži u ambisu, čuo ga kako vrišti i moli da ga spasem – kroz suze priča Murat Latinović, dečakov otac.
Vatrogasci i spasioci su ubrzo stigli, ali se ispostavilo da nemaju opremu kojom bi se spustili i izvukli mališana iz ambisa.

– Komšije Halid Useinov, Erkan Ismailov i Suad Igazi istog momenta su, rizikujući sopstveni život, počeli lagano da se spuštaju ka dečaku, a meni su se od straha za život sina oduzele i ruke i noge. Samo sam posmatrao ćuteći – kaže Murat.
Halid, čiji pogled govori da je još u šoku, nastavlja priču.
– Trebalo nam je sat da se spustimo do dečaka. On se, onako krvav, tresao, a koža glave bila mu je skroz odrana. Skinuli smo majice i pokrili ga, nismo smeli da ga pomeramo da ga ne bismo povredili. Vrištao je od bolova – kaže Halid.
Baš u momentu kada su stigli spasioci sa opremom, pao je mrak. Ljudi iz jame čuli su da ih neko doziva sa površine, ali zbog mraka ništa nisu videli.
– Ni sam ne znam kako smo se dosetili, ali smo nabacali naše majice i od njih zapalili vatru da nas spasioci vide – kaže Halid.
Konačno, dečak je smešten u vreću za spasavanje i krenulo je lagano izvlačenje iz jame. Konci su se mrsili, telo mališana teturalo se u vreći, a zemlja se pomerala. Nakon sedam sati provedenih na dnu jame, dečak je prebačen u borsku bolnicu, a odatle je, zbog stanja koje mu se tokom noći pogoršalo, upućen u Beograd.
– Još uvek mi je pred očima njegovo lice kada su ga izvukli. Bio je svestan, dozivao je mamu. Samo mi je rekao da mu je hladno i da je mnogo gladan – priča mališanov otac.

Povređen jer je ograda ukradena!

Po rečima Miloša Stojanovića, rukovodioca sektora bezbednosti u borskom rudniku bakra, stari površinski kop je bio ograđen betonskom i ogradom od bodljikave žice, u dužini od kilometra.
– Od tada, gotovo svake godine, mi tu ogradu ponovo postavljamo jer se bodljikava žica krade i preprodaje kao otpadni metal – kaže Stojanović. Mesto odakle je nesrećni dečak pao obišao sam 5. maja i ograda je bila na mestu. Mi ćemo postaviti novu ogradu, ali više ništa ne možemo da učinimo.

Mališan je van životne opasnosti

Kako „Alo!“ saznaje, maloletni G. S. juče je sa odeljenja intenzivne nege prebačen na odeljenje neurohirurgije i nalazi se van životne opasnosti.
– Dečak je zadobio povrede glave prilikom pada, kada su mu popucali kapilari na mozgu. Tom prilikom javilo se malo krvarenje oko mozga, ali nije bilo potrebno raditi nikakvu intervenciju. Mališan se dobro oporavlja i nalazi se van životne opasnosti – izjavio je za „Alo!“ dr Dragan Zamaklar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !