);

NEGATIVNA KAMPANJA PROTIV ZAKONA O ZANATSTVU

Otvoreno pismo Regionalna zajednica preduzetnika Privredne komore Zaječar

Na sastanku Izvršnog odbora Opšteg udruženja preduzetnika opštine Soko Banja koji je održan 12.05.2010.godine i koji je imao za cilj da utvrdi stavove našeg udruženja po pitanju prednacrta Zakona o zanatstvu, dogovoreno je da se sačini ovo pismo koje će naši predstavnici pročitati na sednici Skupštine Regionalne zajednice preduzetnika. Opšte udruženje preduzetnika opštine Soko Banja, pozdravlja nameru da se  oblast preduzetništva i malih i srednjih preduzeća, uredi na način kako to predviđa ovaj nacrt zakona i izražava zadovoljstvo što smo dočekali da se rezultati Sokobanjske deklaracije primećuju nakon dugih pet godina čekanja.

Naime, naša nastojanja da se udruženjima preduzetnika i zanatlija vrate neke nadležnosti koje se tiču struke, zanata i čestito obavljenog posla, konačno su dobila epilog u obliku ovakvog zakona.

Mi se ovom prilikom nećemo baviti predlozima koji treba da do detalja dopune ovu radnu verziju, već želimo da skrenemo pažnju na izuzetno negativnu kampanju koji su poveli predstavnici Privredne komore Srbije i neki predstavnici Unije poslodavaca Srbije, koja je usmerena na zaustavljanje procesa donošenja ovog Zakona. Veliki broj dnevnih i nedeljnih novina, napisi na internet stranama, sve u režiji pomenutih subjekata pokušavaju da zaustave proces koji je pokrenut. Posebno zabrinjava činjenica da se kao nosilac ovih destruktivnih ideja pojavljuje Izvršni odbor Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije, u kome i naša zajednica ima predstavnika. Postavlja se  pitanje, čije je interese i mišljenja odneo na taj sastanak. U čije je ime govorio i u čije ime glasao za predlog da se ovaj prednacrt povuče, iako, on po našem mišljenju postavlja jasne osnove opstanka svih udruženja preduzetnika.

Glavni argumenti protiv ovog zakona su pažljivo birani i udaraju direktno na trenutno psihu preduzetnika i vlasnika malih i srednjih preduzeća kroz pretnju, novim nametima, trošenjem budžetskih sredstava i sličnim providnim frazama. Plaše nas da pravimo paralelne institucije, koje će urušiti komorski sistem i na taj način nećemo moći da dovoljno dobro i snažno utičemo na zakonodavnu i izvršnu vlast u kreiranju povoljnog ekonomskog ambijenta. Naše je mišljenje da su predstavnici preduzetnika, malih i srednjih preduzeća t.j. predstavnici malog kapitala, ali koji zapošljavaju veliki broj radnika i do sada vrlo teško dolazili do mogućnosti da zaštite svoje interese.

Mi, koji to posmatramo iz ugla  udruženja preduzetnika, vidimo da nam ovaj zakon vraća veru u  zaboravljenu čast i poštovanje koji su davno imali svi koji se vođeni ovim smernicama obavljali svoj posao. Vidimo da se uvodi red i rad u sve institucije, koje će sprovoditi ovaj zakon i vidimo mogućnost da  ovakva udruženja, najzad mogu da ponude svojim članovima realnu i pravu pomoć koja im je u ovim vremenim, preko potrebna.

Iskreno se nadamo da će i ostali predstavnici preduzetnika iz drugih opština shvatiti suštinu naših namera i da ćemo sa zadovoljstvom i nestrpljenjem dočekati ovaj zakon koji daje nadu da će udruženja preduzetnika ili zanatlija dugo i uspešno raditi za dobrobit svojih članova i šire društvene zajednice.

Potpredsednik Izvršnog odbora
Opšteg udruženja preduzetnika
opštine Soko Banja
Boris Trifić

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !