);

„BELI ORAO“ NA GRUDIMA DR KOVAČEVIĆA

VREMEPLOV: Prvi lekar sa stalnim boravkom u Boru bio je dr Svetozar Kovačević, specijalista za dečje i unutrašnje bolesti. Pre njega dolazio je, jedanput nedeljno, lekar uz Zaječara.

Priredio: B.F.

Doktor Svetozar Kovačević rođen je između 1838. i 1840. godine. U Bor dolazi iz Kragujevca 1911.  Potiče iz svešteničke porodice u kojoj je odrastao uz još šestoricu braće. Studije medicine završava u Beču. Posle studija radi u Kragujevcu, gde je prevremeno penzionisan jer se nije slagao sa režimom u vreme poslednjeg kralja iz dinastije Obrenovića. Jedno vreme, pre dolaska u Bor, radi u Beogradu.

U Boru dr Svetozar Kovačević boravi do 1915. godine kada, ne želeći da sačeka nemačku i austrougarsku okupaciju, sa Srpskom vojskom, i celom svojom porodicom,  prelazi albansku golgotu. U Bizerti je u bolnici Crvenog krsta. Na Krf prelazi 1918. godine, gde se sastaje sa svoja dva sina, koji u ratu obavljaju dužnosti u sanitetu Srpske vojske ( jedan je bio civilni, kasnije prvi apotekar u Boru, mr Branislav Kovačević, a drugi, vojni apotekar, u činu sanitetskog pukovnika ). Iste godine na Krfu umire supruga dr  Kovačevića.

Po završetku Prvog svetskog rata, krajem 1918. godine, vraća se u Bor. Porodica Kovačević stanovala je u kući koje danas nema, a koja je potom bila na mestu  zgrade Kasine, kasnije Doma kulture i, najzad, Tehničkog fakulteta. U neposrednoj blizini bila je i prva borska bolnica, koja se nalazi na mestu, na kome je 1937, sazidana zgrada za stanove za lekare i u kojoj se danas nalazi Centar za socijalni rad.

Dr Kovačević imao je čin sanitetskog pukovnika i nosilac je sedam visokih odlikovanja, od kojih i Karađorđevu zvezdu sa mačevima i Orden Belog orla. Umro je u Boru 1921. godine i sahranjen je na Starom borskom groblju.

Njegovo ime nalazi se na spomeniku poginulim srpskim i francuskim vojnicima u Prvom svetskom ratu 1914 – 1918. godine, u centru grada. Ime dr Svetozara Kovačevića na spomeniku može se smatrati kao počast lekaru – ratniku.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !