);

NIČIĆU, GDE SU INVESTICIJE?

Zaječarska opozicija podseća gradonačelnika Ničića da je  50 puta putovao u svet uzalud i da su mu telefonski računi „astronomski“


Autor: Stojan Todorović

Zaječarska opozicija dostavila je novinarima ovih dana spisak od 20 neispunjenih obećanja gradonačelnika Boška Ničića kao „objašnjenje“ zašto su se opozicionari DS, DSS, NS, LDP, SNS i Pokreta za promene, sa oko dve hiljade sugrađana, pojavili na protestnom mitingu, 8.maja, zahtevajući smenu gradonačelnika i aktuelne vlasti. To je, kažu, i njihov odgovor gradonačelniku koji ih je odmah optužio da lažu javnost i da ih se on zbog toga stidi. Poručili su gradonačelniku zvanično da će novi protestni miting, sa zahtevom za smenu aktuelne vlasti, održati 5.juna i da će protestvovati sve dok „štetočinsku vlast“ ne sruše.

Deo optužbi opozicionari nameravaju da pretoči u plakate i letke a deo je već objavljen u lokalnom listu „Timočka revija“. Objavljeno je da je gradonačelnik Ničić u minulih šest godina putovao 50 puta u 15 zemalja sveta da otuda dovede investitore „za preporod Zaječara“. Ali, i ako je samo iz opštinskog budžeta (bilo je tu donacija i iz drugih izvora) potrošio više od sto hiljada evra – u Zaječar do sada nije stigao ni jedan jedini investitor.

Podaci iz gradske uprave

Opozicija navodi da je ove podatke dobila zvanično iz gradske uprave Zaječara, pozivajući se na zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja. Na isti način doznalo se i da su računi gradonačelnika Ničića za telefoniranje astronomski visoki i da je, prema obećanjima, Zaječar trebalo da bude zaštićen od poplava još pre pet godina.

Nema sumnje, kažu opozicionari, da je „Boško Ničić apsolutni rekorder među gradonačelnicima i predsednicima opština u Srbiji po broju putovanja u inostranstvo i da je putovao neuporedivo češće nego predsednici ostalih sedam timočkih opština zajedno. Ali, koja vajda. Uprkos gromoglasnim obećanjima posredstvom medija (javljao se i sam telefonom u program zaječarske televizije), odavno su prošli svi rokovi a da u Zaječaru nisu izgrađene ni toplane sa energanama – i na gas, i na komunalni otpad i na ugalj. Ništa ni od fabrike softvera (i obećane „Silikonske doline“), ni od reprezentativne fabrike mesa, fabrike za proizvodnju automobilskih kablova, doma za stare i sportskog centra, mini elektrana na Timoku, fabrike za proizvodnju odeće . . . Trebalo je, odavno, da ih izgrade investitori iz Italije (kamo je Ničić putovao 17 puta), iz Bugarske, Slovenije, Češke, Slovačke, Nemačke, Holandije . . .

Putovanja „pojela“ narodnu kuhinju

Iz priloženog faksimila jednog rešenja o upućivanju na službeni put (od 1. do 17.marta 2009.godine) vidi se da je Ničić „u jednom cugu“ posetio Austriju, Sloveniju, Italiju i Crnu Goru. I posle 17 dana – ništa! Kako tada, tako ni danas. Investitora ni na vidiku, ni njih ni očekivanih miliona u devizama, novih radnih mesta . . . I ako je „belosvetskih“ dvadesetak delegacija dolazilo u Zaječar, gostilo se i obećavalo.

Nije sagrađeno ništa novo (ni započeto), ali više ne radi gotovo ni jedna zaječarska fabrika. Povremeno ne radi ni narodna kuhinja, ne radi ni sada. Opozicija  Ničićeva putešestvija dovodi u vezu s nevoljama ove humanitarne ustanove i izvodi računicu:

-Ako je Ničić potrošio iz opštinske kase deset miliona dinara, a jedan obrok u kuhinji košta 22 dinara, onda je to taman dovoljno da se svih ovih godina obezbedi novac za rad narodne kuhinje. To znači da je gradonačelnik (figurativno) pojeo obroke 300 gladnih sugrađana, a da pri tom nije završio ni jedan posao radi kojeg je putovao u inostranstvo . . .

Opozicionari su doznali, zvanično, da je gradonačelnik Bopško Ničić u julu prošle godine mobilnim telefonom iz gradskog budžeta potrošio 104 000 dinara, u avgustu 97 000, u novembru 83 000 dinara . . .

Kažu da Ničićev telefon mesečno troši više nego što nekoliko stotina porodica u ovom gradu zaradi u toku cele godine.

Reke već „regulisane“

Ničićevi protivnici podsećaju ga i kako je predizbornom brošurom „Ugovor sa građanima“, još 2004.godine, zvanično obećao da će u toku 2004.i 2005.godine „regulisati i urediti Beli i Crni Timok i tako sprečiti mogućnost plavljenja gradskog i poljoprivrednog zemljišta u Zaječaru“.

Bilo je to, kažu, prazno obećanje. Zaječar je od decembra prošle do aprila ove godine poplavljen katastrofalno četiri puta . . .

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !