);

USPOMENE I ULICA POGINULOM VOJNIKU

U Boru jačaju boračke organizacije  negujući slobodarske tradicije

Autor: B.F.

Borci i potomci ratnika oslobodilačkih ratova u Boru, od Nove godine do pred kraj maja, imali su više akcija koje zavređuju svaku pažnju.  Najpre je dostojanstveno obeležen 15. februar Dan državnosti i Vojske Srbije i krsna slava potomaka starih srpskih ratnika  Sretenje Gospodnje. U prisustvu predstavnika opštine, vojske, potomaka ratnika i gostiju iz Obrenovca, Mladenovca, Negotina, Pirota i Zaječara položeni su venci i cveće na spomenike i spomen-obeležja iz oba svetska rata, a potom je u Galeriji Muzeja rudarstva otvorena jedinstvena izložba predmeta, dokumenata i fotografija „Uspomene iz tuđine“, posvećena solunskim borcima i ratnicima  iz Timočke krajine. Druženja za 150 članova boračkih organizacija, njihovih prijatelja i simpatizera organizovano je u hotelu „Albo“. Tri dana je trajao program  ratnih filmova  čija je tema vezana za Veliki rat. Prikazani su dokumantarna ostvarenja Živojina Zdravkovića, Brane Filipovića i prdukcijske kuće RTS. Skromno i po tradiciji, obeležen je i 24. mart Dan agresije NATO-pakta na našu zemlju. Pred spomenik palim žrtvama  okupili su se pripadnici policije i Vojske, omladina i građani koji su položili sveže cveće i vence. U selu Gornjane otvorena je ulica vojnika Dajena Jovanovića koji je poginuo 1999. godine na Kosovu. Borci i predstavnici opštine, zajedno sa vosjkom i policijom, posetili su Dejanove roditelje, otišli na najgov grob i odali mu dužnu poštu.  Svečano bilo je i 1. aprila, na Dan prve savezne Omladinske radne, ratne akcije na Crnom vrhu.  Bilo je više od 140 bivših i sadašnjih akcijaša, a došli su i gosti iz bugarskog grada-prijatelja Bregova. Boračke organizacije Bora i Mladenovca potpisale su Poveljo o braztimljennu. Tom činu prisistvovali su i pobratima potomaka starih radnika iz Obrenovca i gosti iz više gradova u Srbiji. Na svečanoj akademiji, kao i 15. februara, pojavili su se članovi KUD-a Bor, Plesne grupe Lido i grupe pevača Invalida rada. Prigodne stihove govorili su uečnici  borske Gimnazije „Bora Stanković“. Uručene su zahvalnice  aktivistima i pripadnicima Vojske Srbije, kao i zaslužnim predstavnicima opštine i radnih kolektiva, škola i sportskih klubova. Tog dana promovisan je četvrti broj „Timočkog borca“, lista koji beleži najvažnije događaje i uspomene na ratne događaje iz oba svetska rata  i u kasnijim ratovima, posebno negujući slobodarske tradicije srpskog naroda.

Na Dan pobede nad fašizom, 9. nmaja, nakon polaganja venaca na spomenik izginulim rodoljubima u centru Bora, održana je neponovljiva manifestacija u selu Zlot, sela  koje su nemački okupatori  dva puta spaljivali. U Spomen – parku govorili su predstavnici SUBNOR-a, opštine i amasade Rusije u Beogradu.  Pečat celom programu dao je hor KUD-a Bor izvodeći prigodan recital  i malo poznate partizanske pesme. Obeležavanju ovog datuma prisustvovali su i uečsnici NOB-a , 9O – godišnji Janko Ursuljanović i Božin Jovanović. Desetog maja, pred oko 600 posetilaca,  KUD Bor je izevo celovečernji prog am posvećen 65-godišnjici pobede nad fašizmom.

Za život u slobodi

SUBNOR Bora i Zaječara, na predlog Slobodana Bosiljčića i uz svestranu podršku Božina Jovanovića, pripremaju knjigu  nazvanu „Za život u slobodi“  posvećenu 65- godišnjici pobede nad fašističkim okupatorom. Knijiga će imati oko 300 stranaci i u njoj će se opisati  delovanje najzaslužnijih u NOB-u iz Tiomočke krajine. Na prvom mestu su narodni heroiji, potom nosioci Partizanske spomenice, svi koji su preživeli četvorogodišnji rat i oni kojima je priznat borački staž tokom celog rata.  Osnovani su Redakcija izdanja i Izdabvački savet. Do sada je „obrađeno“ više od polovine likova.

Nove članske karte

SUBNOR Bor je izdao nove članske karte.  Na prvoj strani je spomenik akcijašima na Crnom vrhu, a na drugoj prepoznatljivi  srpski strelac „Oko sokolovo“ sa srpskom ratnom zastavom. Od podataka uneseni su ime i prezime, matični broj i kojoj organizaciji čaln pripada.

-Organizacija je sve masovnije. Svakodnevno dolaze zainteresovani, od omladine do najstarijih, i prijavljuju se u boračku organizaciju vezanu za Drugi svetski rata ili u Podružnicu potomaka ratnika 1012-1920. godine.  Najveće intersovanje je u selima Gornjane, Zlot, Šarbanovac, Oštrelj, Slatina i Donja Bela Reka.. Tome su najviše doprineli znalački  informativno-prooagnadni rad i odlična saradnja sa loklanim medijima-kažu u SUBNOR-u Bor.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !