);

Rođeni Boranin, Turčin Selahatin, setio se zavičaja

Selahatin Tausbaj iz Istanbula, rođen u Boru, i Adem Unsal (Ibrović), rođen u Turskoj ali poreklom iz Sandžaka, nisu zaboravili Bor, Sjenicu i Srbiju. Obojica pomažu uspostavljanje poslovne saradnje između turske kompanije „Orbak-metal“ i RTB-a Bor

Izvor: Kolektiv – M.M.

Selahatin Tausbaj je rođen u Boru i kao jednogodišnja beba sa roditeljima se seli u Tursku. Iako ne zna srpski jezik, zavičaj nije zaboravio. Sa ponosom pokazuje dokumenta u kojima piše: „mesto rođenja – Bor“.

– Rođen sam u Boru i sada, kada to mogu, želim da pomognem kombinatu bakra. Zajednički ćemo bolje poslovati jer i ja i rukovodstvo basena imamo veliko iskustvo sa bakrom – u ovom poslu sam već 33 godine. Nekada je RTB Bor bio veliki i poznat u svetu. Sada je na dobrom putu da opet bude onaj stari proizvođač najkvalitetnijeg bakra i raduje me što i ja mogu da učestvujem u tome. Bor je moj rodni grad, a Srbi su moja braća – priča svoju životnu i poslovnu priču Selahatin Tausbaj.

Prevodilacje Adem Unsal, rođen u Turskoj, ali starinom iz Sjenice. Pamti prezime svojih predaka – Ibrović. I danas ima dalje rođake i prijatelje u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Svoje korene i srpski jezik nije zaboravio.

– Moj deda se sa porodicom iselio u Tursku 1925.godine, ali još i danas govorimo maternjim jezikom. Zato i znam poreklo i istoriju moje porodice još iz Sandžaka i, kao i moj deda, imam mnogo prijatelja među Srbima. Zato i pomažem pri uspostavljanju saradnje između „Orbak – metala“ iz Istanbula i Bora, rodnog grada mog prijatelja – kaže Adem Unsal (Ibrović).

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !