);

ДАНИ ЈОРГОВАНА НА ТУПИЖНИЦИ

На осамнаестом километру од Књажевца, на путу ка Бољевцу, налази се село Бучје. Североисточно од Бучја уздиже се планина Тупижница, која са својих 1160 метара надморске висине пружа изузетне услове за планинарење. Тим поводом су, и ове године, у суботу 22. маја, Планинарски савез Србије и Планинарски клуб „Шиљак“ из Бољевца, уз подршку Туристичке организације Књажевац, организовали акцију републичког карактера „Дани јоргована“.

Током дана смењивали су се облаци и сунце, а било је и кише. Но, ништа није могло да омете искусне планинаре у намери да освоје врх Тупижнице. Преко три стотине планинара из целе Србије, Шапца, Бора, Зајечара, Кладова, Неготина, Бољевца, Смедеревске Паланке, Ниша и Књажевца, сјатило се у центар села, не би ли се прво пријавили за учешће, а онда, зна се – корак по корак у још једну авантуру.

Драган Беатовић, председник Планинарског друштва „Бабин Зуб“ из Књажевца, каже за „Нове књажевачке новине“ да су чланови овог удружења по трећи пут узели учешће у овој републичкој акцији, да их сада има преко 40 на овој смотри и да интересовање за овај вид рекреације и спорта расте из дана у дан.

Синиша Михајловић, председник МЗ Бучје, поздравио је планинаре у своје, али и у име општина Књажевац и Бољевац и пожелео им леп и успешан дан, а затим су и представници Планинарског савеза Србије скренули пажњу присутнима на оно што је потребно да знају, пре него што крену пут Тупижнице.

Присутни су били и председници општина Књажевац и Бољевац, Младен Радосављевић и др Небојша Марјановић, председник СО Књажевац Дарко Живковић, председник Параглајдинг клуба „Бабин зуб“ и члан Општинског већа Саша Станковић и директор Туристичке организације Књажевац Саша Игњатовић.

После напорног марша, за све учеснике похода на Тупижницу, приређен је ручак у Дому културе у Бучју.

Аутор: С.Тодоровић

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !