);

SVETA TROJICA U NAPUŠTENOJ REPUŠNICI

Tekst i foto: B. Filipović

Selo Repušnica, u scru Stare planine, 3o kilometara od Knjaževca, ostalo je i bez  poslednjeg stanovnika  1998. godine. To je prvo selo u knjaževačkom ataru i na Staroj planini koje je opustelo i gde su ugašena ognjišta kako bi se skućilo u obližnjim gradovima i Beogradu, ali se od pre 12 godina, snagom nostalgije, vraćaju i mladi i stariji Repušničani u  rodni kraj obeležavajući svoju slavu, Svete Trojice. Oko stotinu nekadašnjih seljana i njihovih prijatelja našlo se juče na Krstu, mestu gde se  narod vekovima okuplja i seče slavski kolač.

U obnovljenoj, staroj 300 godina kući Drine i Nikole Jovanovića sjatilo se vazda i gostiju sa strane, iz Beograda, Bora, Knjaževca i Zaječara, ali i suseda iz Albinca ( selo sa samo dvojicom žitelja). Oni su, uz običaje i lepu reč, proslavili Svetu Trojicu i čestitali domaćinu na entuziazmu i verovanju u bolje dane ovog kraja.

Već danas pre podne, Rapušnica će ostati usamljena, bez igde koga, samo sa svojim ostarelim kućama, stajama, koševima i vodenicama – svi domaćini i gosti vratiće se u mesta u kojima već decenijama , ne zaboravljajući i rodno selo, žive i nadaju se ponovnom vaskrenju živopisne, neponovljive Repušnice. Poslednji će je napustiti, negde oko podneva, njeni najveći zaljubljenici, Drina i Nikola Jovanović sa decom i unukom Naumom.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !