);

Mediji izloženi sve većim pritiscima vlasti i lokalnih moćnika

Izvor: BETA

Lokalni mediji su, prema oceni novinarskih udruženja, u težoj situaciji jer ostaju nezaštićeni kada se zamere nekom od lokalnih moćnika.
Vlast se sve bahatije ponaša prema medijima, a novinari su izloženi stalnim pritiscima, pretnjama, tužbama lokalnih moćnika i drastičnom sudskom kažnjavanju, ocenjuju predstavnici novinarskih udruženja i asocijacija.


Beograd, Djordje Vlajic, NUNS, o autocenzuri javnih servisa u lokalnim zajednicama

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Đorđe Vlajić rekao je na konferenciji za novinare da su u posebno teškoj situaciji novinari u lokalnim medijima koji, za razliku od „velikih medija“, ostaju nezaštićeni kada se zamere nekom od lokalnih moćnika. Prema njegovim rečima, novinari zbog pretnji i ucena počinju ozbiljno da boluju od autocenzure boreći se za egzistenciju.

„Mediji se pojavljuju kao žrtva tranzicije i krize. Nažalost neki će nestati. Ako se to događa i drugim segmentima neka to bude zbog ekonomske logike, a ne nečije zlovolje da gasi medije“, istakao je Vlajić.

On je naveo da je neprihvatljiva nova sudska praksa drastičnog kažnjavanja medija koja je, kako je ocenio, protivna standardima vladavine prava i mora da se zaustavi na vreme da se ne napravi dramatična i nepopraviva šteta.

Dejan Miladinović iz Poslovog udruženja „Lokal pres“ naveo je da su prihodi i tiraži lokalnih medija pali i da novinari polako prelaze u volontere zbog kašnjenja plata, a dodatni problem su pritisci, tužbe lokalnih moćnika kojima su izloženi u radu.

Kao primere drastičnog ugrožavanja radne ali i životne sigurnosti novinara, on je naveo redakcije “Vranjske“, “Čačanske novine“, “Bečejski mozaik“, TV Forum iz Prijepolja, TV Jedinstvo, “Pirotske novine“, Radio Novi Bečej..

Predstavnici NUNS-a, ANEM-a, NDNV-a i “Lokal presa“ zatražili su danas od Ministarstva pravde i ostalih pravosudnih i organa uprave da pokažu nameru i ispune obećanje koje su dali o primeni evropske prakse i standarda u sudskim postupcima protiv novinara.

Oni su pozvali i sve medije da podrže kolege u lokalnim sredinama kao što su podržali novinarku B92 Brankicu Stanković jer se, kako su istakli, u lokalnim sredinama događaju „iste i gore stvari“.


Beograd, Dejan Miladinovic, predsednik UO PU Lokal pres, o slučajevima pritisaka na lokalne medije

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !