);

Stojan Todorović, neumorni hroničar Timočke privrede

Autor: Vlado Madžoski

Upravo se navršava trideset pet godina kako novinar „Politike“ Stojan Todorović, u ulozi dopisnika, piše iz Timočke krajine za najstariji srpski list. Od dolaska u Zaječar on je u „Politici“ objavio više od 11.000 tekstova uz Zaječara, Bora, Knjaževca, Negotina, Majdanpeka, Kladova, Boljevca i Sokobanje. Piše dugo, često i raznovrsno, i po tome je jedan od najpouzdanijih hroničara „Politike“ iz Srbije, izvan Beograda, od njenog osnivanja 1904. godine.

U najtežim vremenima, poslednje decenije prošlog veka, „Politika“ mu je, kao iskusnom i pouzdanom, više puta poveravala izveštavanje sa Kosova, kao i iz Makedonije i Kninske krajine.

Njegovi napisi o privrednom razvoju Timočke krajine su najbrojniji u njegovoj novinarskoj karijeri. Najviše ih je iz borskog kombinata bakra (iz svih njegovih pogona u Srbiji), ali pisao je on često i o svom drugim timočkim preduzećima i uspešnim privrednicima.

U prilogu za „Timočki privrednik“, povodom 45-godišnjice postojanja Regionalne privredne komore u Zaječaru, on nas je podsetio na teme i ljude koje je ovekovečio u „Politici“.

U najkraćem, opisao je gradnju novih velikih fabrika u Prahovu, izgradnju novih borskih rudnika u Velikom Krivelju i Cerovu i nove Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku. Pisao je o gradnji „FEP“-a i „Megaplasta“ u Mosni kod Donjeg Milanovca, o gradnji i uspesima „Kristala“ u Zaječaru (i njegovih pogona u Sokobanji, Kladovu, Preševu, Pehčevu, Leposaviću i Kutini), o gradnji novih fabrika za preradu bakra u Boru, Zaječaru, Donjem Dušniku, Prokuplju, Zvorniku…

Slavio je i podvige graditelja „Đerdapa 2“ i javljao o rekordima rudara i topioničara borskog kombinata bakra, o velikom izvozu „Džervina“, zaječarskog Kožarsko-tekstilnog kombinata, knjaževačke „Lede“, Poljoprivrednog dobra „Salaš“, o uspesima i nevoljama rudara Bogovine, Sokola, Lubnice i Vrške čuke. Zapaženi su napisi Stojana Todorovića i o timočkim šumarima, đerdapskim alasima, uspesima proizvođača mleka i piva, o tome kako je Timočka krajina do pre 20 godina prednjačila u izvozu, kako je imala 100 hiljada zaposlenih…

U Boru su mu nedavno odali priznanje zato što je svojim pisanjem pomogao da se borski kombinat bakra sačuva od prodaje u bescenje i, konačno, dobije zaštitu države, kao njeno najuspešnije preduzeća u minulim decenijama i najperspektivnije u godinama koje dolaze.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !