);

TIMOČKI MEDIJI U NEZAPAMĆENOJ KRIZI

Foto: M. Radulović

Autor: A.R.

Nenad Janković, zamenik izvršnog direktora RRA, najavio da je agencija spremna da medijskim kućama, iako im je poništena privatizacija, pomogne da sačuvaju već dobijene frekvencije, jer neće biti novog konkursa do okončanja digitalizacije u Srbiji.

Položaj timočkih medija, posebno elektronskih, svakog dana je sve gori. Umesto da im donese boljitak, privatizacija je čak dovela do gašenja radijskog i TV programa u Knjaževcu, Negotinu i Majdanpeku, a i u ostalim gradovima su medijske kuće u teškim finansijskim, tehničkim i kadrovskim problemima. Novinari se otpuštaju, plate smanjuju ili neredovno isplaćuju, a nagomilavaju se dugovi za razne dažbine prema Republičkoj radio-difuznoj agenciji, državnim i lokalnim institucijama. Situacija je najteža u Boru iako tamošnja medijska kuća nije ni bila na aukciji. Da bi se rešila dugova, borska skupština kao osnivač ju je poslala u likvidacijau i pokušala da osnuje novu stanicu, ali su upali u svima jasne zakonske prepreke da bi izgubili frekvencije za regionalni program. To se na kraju i desilo, pa je ovih dana RRA i zvanično ukinula radijsku frekvenciju ovoj kući, rečeno je na jučerašnjoj sednici Odbora za informisanje i grafičku delatnost Regionalne privredne komore u Zaječaru.

Sednici je prisustvovao i Nenad Janković, zamenik izvršnog direktora RRA, koji je zbunio učesnike sastanka izjavom da on i Agencija i ne znaju za probleme.

– Bor je izgubio radijsku frekvenciju, a nakon političkih promena u ovom gradu i nastojanja da se poništi započeta likvidacija ove medijske kuće, u RRA postoji dobra volja da im se ostavi frekvencija za emitovanje TV programa. Procena je da će novo preduzeće, oslobođeno dugova, moći da lako dobije radijsku frekvenciju na konkursu koji se završava 31. maja. Zbog planiranog prelaska na digitalnu televiziju, do 2012. godine, neće biti konkursa za televiziju. Slično se može uraditi i sa televizijama u ostalim timočkim opštinama, ali one moraju da es zvanično obrate RRA i dokumentaciju sve činjenice, od poništenja privatizacije i organizacionih promena preko finansijskog poslovanja do programskih (ne)aktivnosti – istakao je Janković.

Kako je objasnila predstavnica RTV Knjaževac, iako je tamo privatizacija poništena, preduzeće faktički ne postoji, jer je oprema rasprodata zbog sudskog izvršenja tužbi zaposlenih za isplatu zaostalih plata i doprinosa, a svi radnici su na evidenciji Službe za zapošljavanje. Kako onda može da se očekuje da neko od njih podnese zahtev Agenciji, pitala je ona, a odgovor Jankovića je bio da je top baš dobra situacija da se, nakon stečaja, za male pare spase preduzeće i frekvencija.

SEKCIJA PISANIH MEDIJA

Zbog ovakvog toka većeg dela sastanka u senci je ostao izveštaj o položaju grafičke i izdavačke delatnosti. Učesnici iz pisanih medija su se složili da se u okviru odbora formira njihova posebna sekcija, jer su problemi sa kojima se sreću ipak različiti od onih kod elektronskih medija.

NOVIM TV STANICAMA OSTAJU KABLOVSKI SISTEMI

Iako je izrazio sumnju da će digitalizacija TV neba u Srbijji biti okončana u planiranom roku, jer je za izgradnju prenosnog sistema potrebno oko 100 miliona evra, Janković je najavio da će ona doneti četiri puta više mesta za operatere. Kako do tada neće biti konkursa za TV frekvencije, on je preporučio postojećim i novim stanicama da preostalo vremeiskoriste za nabavljanje tehnike za novi sistem.

– Onima koji bi da sada pokrenu TV program preostaje jedino kablovski sistem gde bi ugovorom obezbedili svoj kanal, ukoliko ima mesta. I za ovu oblast je RRA pripremila Pravilnik o programskim aktivnostima, ali smo od Ministarstva za kulturu i informisanje upozoreni da nismo ovlašćeni za njegovo donošenje. Na osnovu postojećih evropskih standarda u ovoj oblasti mi ćemo ipak izvršiti ispravke uočenih nedostataka i ponuditi ga Ministarstvu i Vladi, a imamo naznake da bi mogao da bude donet do kraja godine – rekao je Janković.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !