);

Ugovor za gradnju nove topionice 10. juna

Ugovor s kanadskom razvojnom bankom EDC za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru biće potpisan 10. juna, najavio je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije juče u Boru.

– U toku su pripreme za potpisivanje ugovora sa kanadskom razvojnom bankom EDC i očekuje se da će biti potpisan 10. juna, što će označiti početak projekta izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Intenzivno se u poslednjih 20 dana radi na usaglašavanju svih detalja koji se tiču ugovora u Vladi Srbije – kazao je Dinkić.

Da podsetimo, kanadska razvojna banka EDC odobriće Rudarsko topioničarskom basenu kredit od 135 miliona evra za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline, za koji će garancije dati Vlada Srbije.

Po najavama Dinkića ugovor koji je trebao biti potpisan do 20 maja, biće zaključen 10 juna. Izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline trebalo bi da da otpočne do kraja godine, a krajnji rok za završetak je u naredne tri godine. Kredit za novu topionicu RTB će otplaćivati 10 godina sa grejs periodom od tri godine i kamatom od 2.9 odsto. Za realizaciju čiitavog projekta biće angažovana finska Koorporacija “Ototek” po preporuci kanadske firme SNC Lavalin koja je izradila studiju izvodljivosti. “Ototek” je i izvođač radova po najsavremenijoj fleš smelting tehnologiji i proizvođač opreme a na poslovima izgradnje nove topionice biće angažovane i srpske firme.

Izvor: Blic

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !