);

GUBITAK RTB BOR 86,5 MILIONA DOLARA

Zbog lošeg poslovanja, u junu još jedno dobrovoljno napuštanje radnih mesta uz otpremninu od 300 evra po godini staža.

Po završnom računu, u koji su predstavnici nekoliko medija imali uvid, gubitak Rudarsko-topioničarskog basena ‘’Bor’’ u prošloj godini iznose 86,5 miliona dolara. Blagoje Spaskovski, generalni director RTB-a ‘’Bor’’ je na poslednjoj konferenciji za medije, 01. aprila 2010. godine, izjavio da gubitak iznosi 45 miliona dolara. U RTB-u ‘’Bor’’ trenutno radi 4.700 radnika, za čije zarade je u prošloj godini izdvojeno 60 milona dolara, pa će u junu biti raspisan još jedan poziv za dobrovoljno napuštanje radnih mesta, uz otpremninu od 300 evra po godini staža.

-Tačno je da je RTB prošle godine zabelžio gubitak od 86,5 miliona dolara – potvrdila nam je danas i Mirjana Antić, zamenica generalnog direktora RTB za ekonomske poslove. – Međutim, od te sume, čak 35 miliona dolara “otpada” na finansijsko poslovanje. Konkretno, reč je o gubitku na kursnim razlikama i kamatama na aranžmane koji su sklapani do 2000. godine. I, na taj gubitak ovaj menadžment nije mogao da utiče.

Antićka ističe da gubitak iz tekućeg poslovanja iznosi 48 miliona dolara. Ona podvlači da je RTB prošle godine prihodovao 134 miliona, ali je imao rashode od 182 miliona dolara.

– Najveći trošak, od gotovo 70 miliona dolara, odnosio se na normative, ali smo za isplatu bruto zarada za 4.700 radnika RTB izdvojili čak 60 miliona dolara – objašnjava strukturu rashoda Antićka. – Zbog ovakih rezultata, već u junu će, nakon tri dosadašnja, biti raspisan još jedan poziv za dobrovoljno naupštanje radnih mesta u RTB, uz otpremninu od 300 evra po godini staža, ali nećemo dozvoliti da se na taj oglas prijave mladi radnici, informiše sajt BOR SVE.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !