);

Položeni ostaci surduličkih žrtava iz I svetskog rata

U kriptu Spomen-kosturnice u Surdulici pohranjeno je 18 sanduka sa posmrtnim ostacima stradalih u Prvom svetskom ratu, koji su pronađeni aprila prošle godine kod crkve Svetog Pantelejmona u selu Donje Romanovce.

Prenosu i polaganju zemnih ostataka surduličkih mučenika, u grobnicu koja je obnovljena pre tri godine, prisustvovalo je nekoliko stotina građana Surdulice, uglavnom potomaka žrtava.

U hramu Svetog mučenika Georgija, liturgiju su, u pomen žrtvama, služili episkopi braničevski Ignjatije i vranjski Pahomije, a ovom događaju prethodilo je predstavljanje monografije „Spomen kosturnica 1924-2010“ autora Rajke Dojčinović.

– Niko ne može da ospori da je na tom prostoru bilo bugarskih zločina u Prvom svetskom ratu, ali još nije poznato koliko je nevinih Srba ubijeno – rekao je profesor doktor Tomislav Radojčić, predsednik udruženja „Stara Surdulica“, koje je obnovilo kosturnicu.

Posle Prvog svetskog rata, Međunarodna komisija, koju je predvodio čuveni doktor Arčibald Rajs, ostavila je podatak da je broj surduličkih žrtava između tri i četiri hiljade.

Podizanju i osvećenju Spomen-kosturnice u Surdulici 1924. godine prisustvovao je kralj Aleksandar Karađorđević sa kraljicom Marijom i predstavnicima vlade, a osvećenje je obavio tadašnji patrijarh srpski Dimitrije.

U Drugom svetskom ratu, Bugari su kosturnicu rušili 1941. i 1943 godine, da bi je pre tri godine, uz pomoć države, na istom mestu podiglo Udruženje građana „Stara Surdulica“.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !