Žene mlađe od 45 godina radiće tri godine duže do penzije

Izvor: Blic

Građani Srbije mlađi od 45 godina u penziju neće moći da odu pre navršenih 58 godina života, uz potrebne godine radnog staža. Sve žene mlađe od 45 godina moraće da rade 38 godina, a muškarci, kao i do sada, 40 godina. Ove promene biće rezultat izmenjenog Zakona o penzijama, koji će, kako nam je potvrđeno, biti usvojen na sednici Vlade u četvrtak.

Prema sadašnjem zakonu, ženama za penziju treba 35 godina radnog staža i 53 godine života.

Do porodične penzije će se takođe kasnije dolaziti, a duže će morati da se radi i da bi se dobio beneficirani staž.

Radina Todović, šef Radne grupe koja je pripremila izmenjeni Zakon o penzijama, kaže za „Blic” da su promene bile nužnost, a da će novi zakon biti u Skupštini do 27. juna ove godine.

Pitamo je da li će se i neka nova reforma „nasloniti na ovu sada”, odnosno da li će od 2023. godine biti ponovo menjani uslovi za penzionisanje.

– Probleme s penzijskim sistemima ima u ovom trenutku većina zemalja sveta. Da li će se odmah posle ove reforme ići na neku drugu, zavisi od ekonomske snage zemlje u tom trenutku i, naravno, od toga kako će privreda rasti do tada – kaže Todovićeva.

Kako „Blic” saznaje, milijarda dinara od ukupno dve milijarde, koliko je Vlada namenila kao pomoć penzionerima, biće najverovatnije podeljena poljoprivrednim penzionerima, i to svima, saznaje „Blic”. Oni bi trebalo da dobiju po 5.000 dinara pomoći, dok još nije precizirano ko će podeliti drugu milijardu.

Socijalna karta penzionera
– Penziju ispod proseka prima 786.588 penzionera u kategoriji zaposlenih, 31.464 osobe u kategoriji samostalaca i gotovo svi poljoprivrednici.
– Penziju ispod 15.000 dinara prima 441.277 penzioner
u kategoriji zaposlenih, 15.673 samostalca i opet gotovo
svi poljoprivredni penzioneri

Share

Ostavite odgovor