STO GODINA OLIMPIZMA U SRBIJI

Izložbena postavka u Galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije

Autor: B.F.

Posetioci boprskog Muzeja rudarstva i metalurgije biće u prilici da narednne dve nedelje razgledaju reprezentativnu izložbu „Sto godina olimpizma u Srbiji“ koja je do sada prikazana u četiri grada u Republici. Da bi ovu zanimljivu postavku još više približili posetiocima našeg sajta prezentujemo više snimaka eksponata koji govore o raznovrsnosti i bogatsvu sportskog duha i uopšte sporta u Srbiji i srpskom narodu.

Na izložbi se mogu videti najstarije lopte medicinke, tegovi, diskovi, kugle ( druga polovina 19. veka), slika Stevana Todorovića , ulje na platnu, 1857. gopdina. Slika je nazvana „Prvo srpsko društvo za gimnastiku i borbe“.  Tu je i pehar  „Pobedniku XV Balkanskih ateletskih iugara“, 1956., haljinice Jelene Janković (plava), polufinale  turnira u Čarlstonu 2007., haljinica  Ane Ivanović, osovjeni Roland Garos 2008. i prvo mesto na VTA listi i haljinica ( bela) Ane Ivanović, Australijan open, 2. mesto na VTA listi, 2008.

Vredna je i zbirka reprezentativnih značaka svih učesnika Olimpijskih igrada 2008. u Pekingu . Izabrali smo i dva plakata sa olimpijskih igara…

U zbirci je i prva Olimpijska medalja iz 1896. godine i Olimnpijska medalja Franje Mihalića iz 1956., Melbrun, maraton, srebro, kao i niz retkih eksponata Muezja olimpizma iz Beograda.

Share

Ostavite odgovor