);

KAMO SREĆE DA JE DRŽAVA ULAGALA U BOR KAO U “ZASTAVU”

Prof. dr Nenad Popović o Srbiji danas i Boru danas

Autor: B.Filipović

-Vlada Srbije nije imala nikad gore rezultate. Najviše toga svodi se na lažna obećanja. Zato Srbija ide putem beznađa i to je svakome, ne samo ekonimistima i privrednicima, kristalno jasno. Konkretno: svaki dan gubimo 500 radnih mesta, jer se zatvaraju preduzeća. Boru se sada, pred lokalne izbore, obećava oko 500 miliona investicija, a zašto se ne upitaju gde su bili poslednje dve godine. Jer, aktuelni ministri sve i svašta obećavaju i zato im ne treba verovati. Plašim se da i Bor još jedanput ne slažu. Iduće godine Srbiju , sigurno je, čekaju izbori. Doći će bolja vlast koja će zemlju izvući iz krize, ali ne sa čarobnim štapićem. To se ne može učiniti preko noći. Biće potrebno mnogo rada i odricanja. Zato je DSS promovisao i predao predsedniku Vlade celovit ekonomski program do 2015. godine, što je za Bor izuzetno važno. Jer, Boru je neophodno zapošljavanje ( više od 6.000 je nezaposlenih ) i razvoj privrednih delatnosti i grana- naglasio je u početku razgovora za “Borske Izbore” prof. dr Nenad Popović, potpredsednik DSS podsećajući da su osnovne novog Programa ulaganja u energetiku, građevinarstvo, poljoprivredu i infrastrukturu.

Da li to znači da je neophodno najpre investirati u velike sisteme kalkav je RTB Bor ?

– Srbija mora da se upravo tako ponaša. RTB Bor je oduvek, još od pre 30, 40 godina bio jedan od stubova naše privrede. Mala privreda mora da se veže za velike firme kakav je kombinat bakra. Jer, takav jedan sistem ima i nauku, Instutut, Tehnički fakultet. Za značajne investicije moraju biti obezbeđeni i odgovarajući kadrovi, stručnjaci koji su radili i dokazali se u velikim sistemima. Zato država prvo mora da pomogne onima koji najviše zapošljavaju i svoje proizvode prodaju na domaćem tržištu. RTB je previše dugo neprofitabilno poslovao, a to je „zasluga“ aktuelne Vlade. Bor ne sme da bude gubitaš, jer ovaj grad i opština moraju da imaju snažan privredni sistem.

Kako najbrže pomoći malim i srednjim preduzećima, sem što ih tzreba vezati za velike kombinate?

-Sadašnji problem malih firmi je – prezaduuženost. Ja sam u Boru razgovarao sa njihovim vlasnicima. Oni više nemaju imovine da daju pod hipoteku i dobiaju kredite. Najbolje je da ih finansijski podržava Fonda za razvoj, da dobijaju kredite od tri do deset godina sa grejs-periodom na godinu dana. Upamtimo, to je hitna obaveza, jer i naredna godina biće veoma teška.

Bor raspolaže sa puno prirodnih i ostalih resursa za snažniji razvoj turizma, kako tu mogućnost iskoristii?

I u Programu DSS-a za razvoj Srbije 2010-2015. godina posebno se mislilo na turističke potencijale Bora i okoline. Ovde je puno šuma, jezera. Sve je to dušu dalo za ekološki i posebno zdravstveni turiizam koji je u Evropi u erkspanziji. To je najbrža rastuća grana u Evropi. Zato se mora ulagati u ekologiju, u započetu gradnju Topionice bakra. Taj vid privrede zaposlio bi veći broj radnika. I novi način korišćenja otpada, poznata reciklaža , omogućila bi nova radna mesta.

Vi ste iskusan privrednik, najviše poslova i danas imate u Ruskoj Federaciji, i zato se nameće pitanje kakav je Vaš stav kad je reč o daljoj sudbini Basena Bor?

– Izlaz je u strateškom partnerstvu sa jakom svetskom firmom, ali da to ne bude klasična privatizacija. Neophodno je da se svima koji ulažu u Bor omoguće razne olakšice. Da se država odrekne svih poreza, sem PDV. Država je u „Zastavu“ uloažila 300 miliona evra i pomogla italijsnaki Fijat, a da niko nije zaposlen. I profit ostaje Italijanima. Da je u Bor investirano samo 100 miliona evra gde bi nam bio kraj. Kratko i jasno, zar ne?

Antrfile

Ne privatizovati javna preduzeća

– Ubeđen sam da javna preduzeća ne treba privatizovati. Ona moraju da rade i posluju profitabilno.To je u svakoj opštini apsolutno moguće. Ne zbaoravite da je Bor u vreme Koštuničine vlasti imao dva i po puta više para u kasi nego danas. Država uzima vaš novac za svoje troškove i izdržavanje glomaznu administrraciju. Imamo 28 ministarstava kao ni jedna zemlja u Evropi i oko 400 državnih sekretara i sličnih kadrova. Neko to mora da plaća, Beograd najmanje. Uzima se, dakle, od Bora i daje u državni birokratski, pregolemi i neifikasan aparat- ističe dr Popović.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !