);

DANAS U BORU POLITIČKI KREM SRBIJE: DAČIĆ, DINKIĆ, DULIĆ, ČEDA JOVANOVIĆ

Ministar Petar Škundrić i bivši premijer Vojislav Koštunica juče u Boru imali sasvim različite “nastupe”, prvi obećavao brda i doline, drugi bio skorman, miran, dosledan…

Neverovatno a istinito:  tri dana do izborne  ćutnje, dakle danas, u Boru će se sjatiti politički ( i ne samo politički ) krem Srbije: Ivica Dačić i Mlađan Dinkić imaće popodne konvencije svojih partija u bioskopu “Zvezda” i Domu kulture, mada će ovaj drugi tokom dana prošetati i borskim selima, Oliver Dulić u Opštini  poptisuje ugovor o izradi prostornog plana, a Čeda Jovanović ima svoj program u LDP.

Svaki od ministara promovisaće svoj partije i, po običaju, biti što ubedljiviji u obećanjima i strategijama koje su i prethodnih godina zapljuskivale ovaj grad i okolinu , a rezultat je bio – poznata, siva slika nekadašnjeg industrijskog središta Srbije i bivše Jugoslavije. Ipak, nismo navikli da istaknuti socijalista , aktuelni ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić toliko izobećava i toliko bude samouoveren u kapitalne investicije kao što je to juče učinio u RTB najavljujući skorašnju gradnju solarne elektrane na rudničkim površinskim kopovima. Taj projekat stajaće 250 miliona evra, a  za investiranje  zaintereosvane su četiri evropske zemlje.

Setimo se obećanja od pre tri, ćetiri godine kada će Bor dobiti 33 fabrike plazma tehnologije i zaposliti 4.000 radnika. Taj američki biznismen mađarskog porekla koga je zastupao, valjda još zastupa, poznati borski advokat, ispostavilo se da je šarlatan. A mi “naivne bebe”… Kako poverovati Blagoju Spaskovskom kad u sinoćnoj TV kaže, u ime poruke biračima, da najviše voli 7 zbog premije na LOTOU, a PETICU zbog ocene iz srednje škole. ON, dete socijalizma i dojučerašnji  najkvalkitetniji socijalista u vrhu te stranke, navodno više i ne haje za neke druge ocene, fakultetske , odnosno brojku do DESET, valjda devet,  pod kojom se pojavljuje SPS.

Majko Božja, u celoj toj izbornoj igri , jedino sinoćna konvencijia DSS-a, u ulozi glavnog aktera, dr Vojislava Koštunice, imala je dosta zavidan nivo. Bez nerelanih obećanja i “proglašenja” Bora obećanim gradom i drugom Kalifornijom, protekao je taj sat dragocenog vremena. Bivši premijer bio je staložen, miran, samouveren i – dosledan svojoj spoljnoj i unutrašnjoj politici. Očevidno: čovek je i Srbin i intelektualac, i realan i politički mudar. To, opet, ne znači da i on nije grešio u svoje vreme vršenja vlasti, ali se razlika između njega i većine ostalih i te kako vidi. No, vreme koja teče i koje tek dolazi pokazaće kakvi smo to ljudi, i kakav smo to narod. Dosadašnja, i gorka kao čemer,  iskustva, izgleda,  nisu nam bila dovoljna.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !