);
Breaking News

„Politički cirkus” gostuje u Boru

Aleksandar Šapić (DS) deli besplatne ulaznice za bazen, Dušan Bajatović (SPS) uručuje majice i pehare, Koštunica gostuje na lokalnoj televiziji, a Dinkić i Ljajić razgovaraju sa meštanima Brestovca

aBrigada mehanizacije prati građevinsku pešadiju u fluorescentnim zelenim prslucima koja užurbano asfaltira kružni tok i utvrđuje ivičnjake na ulazu u Bor, dok gotovo kompletna Vlada Srbije, pojačana liderima opozicije, krstari gradom i okolnim selima u kolonama službenih vozila. Starog kokičara u glavnoj ulici Moše Pijade, koja se u večernjim časovima zatvara za saobraćaj i pretvara u korzo, taj iznenadni entuzijazam podseća na vreme kada je bio akcijaš, a Bor obećana zemlja. Taj eldorado bivše Jugoslavije, u kojem se kopao bakar i izlivale zlatne poluge, gotovo dve decenije živi u agoniji, ali u predvečerje vanrednih lokalnih izbora, zakazanih za 20. jun, okićen je partijskim zastavama i izlepljen plakatima. „Noću zaspim, a ujutru trljam oči i ne verujem. Ulica mi asfaltirana, al’ džabe, kad po njoj idem go i bos“, kaže kokičar.

Srpski politički cirkus, koji je već imao slične predstave na Voždovcu, u Aranđelovcu, ili Negotinu, zaklinje se kokičaru, ali i žiteljima ovog nekadašnjeg rudarskog carstva, da će ponovo hodati u cipelama, obučen, srećan i bogat.

U ponedeljak uveče, Aleksandar Šapić, legendarni vaterpolista koji sada pliva kroz beogradsku administraciju, otvorio je sezonu kupanja na gradskim bazenima, uručujući „vukovcima” osnovne škole besplatne letnje karte. Demokrate na izbore idu u koaliciji sa SPO-om, demohrišćanima i Vlaškom demokratskom strankom, predvođeni sadašnjim prinudnim upravnikom u opštini, koga je vlada postavila u januaru, pošto su se od 2008. godine na vlasti neuspešno menjale tri različite koalicije.

Predizborna kolona koju je predvodio Šapić mimoišla se sa pristalicama Vojislava Koštunice, koji su išli iza bivšeg premijera i predsednika SRJ. Hodali su tiho sredinom ulice, ali su se pomerili na trotoar, kako ne bi ometali klince koji su igrali basket, pod pokroviteljstvom Dušana Bajatovića. Potpredsednik SPS-a je deci podelio pehare i majice, a Koštunica je otišao na lokalnu televiziju, odbijajući da daje izjave. Njegova DSS će se oprobati sama, sve karte je bacila na novi ekonomski program. Nova Srbija će ovoga puta napraviti eksperiment, koji bi mogao da bude primenjen na republičkim izborima – sklopila je lokalni pakt sa naprednjacima Tomislava Nikolića, uz asistenciju Pokreta socijalista i dve vlaške grupe građana.

Osokoljeni uspesima u Zemunu, na Voždovcu, i Pirovom pobedom u Aranđelovcu, naprednjaci u Boru primenjuju već isprobanu recepturu, baziranu na prekaljenim aktivistima iz Beograda. Aktivisti su smešteni u novom modernom hotelu „Albo“, a medijske nastupe im osmišljava novinarka Tatjana Vidojević.

Prva na listi ove koalicije dr Zlata Marković kaže da su se svi ostali udružili protiv njih. To što strankama i koalicijama smeta jer su naprednjaci podelili dve rukometne lopte klubu, organizovali specijalističke preglede po selima, uz naprednjačku kulturno-umetničku klasiku – gostovanje „Kursadžija” – samo je sindrom „kiselog voća“, smatra ona.

A u Brestovcu, Dinkić i Ljajić razgovaraju sa seljacima. Hiperaktivnom potpredsedniku vlade odgovara predizborna groznica, visoka tenzija i ona vrsta političke borbe prsa u prsa koja kod emotivaca izaziva apatiju. Dinkić je već posredovao prilikom potpisivanja ugovora sa Kanađanima koji će, valjda, predati novu topionicu po sistemu „ključ u ruke“. Prvi na listi njegove koalicije je predsednik UO RT Bor Blagoje Spasovski.

Rasim Ljajić je svestan folklornog fenomena lokalnih izbora. „Dok god se zakonski ne reguliše oblast izbora, dok god se ne usvoji kodeks ponašanja političkih stranaka, imaćemo situaciju da se politički cirkus seli iz grada u grad. Velike stranke nameću pravila igre, i male imaju dva izbora – da učestvuju, ili da odbiju, i time rizikuju da nestanu“, kaže on.

U hotelu „Albo“ su se juče među naprednjacima pojavili i aktivisti G17. Ulazi i Čedomir Jovanović, da razgovara sa privrednicima. Njegov adut je nova politička zvezda u Timočkoj krajini Radmila Gerova, koja je prekomandovana u Bor iz Negotina, gde je već ostvarila uspeh, osvojivši neočekivanih 17 odsto za LDP. Jovanović govori: „Sve što se dešava oko lokalnih izbora predstavlja eroziju sistema vrednosti, koji je mnogo više ponižavajući za partije, nego za građane, tako da Srbija nije iskoračila iz vremena Dragiše Cvetkovića, kada je narodu pred izbore nudio jednu cipelu, a posle izbora – drugu“.

Kada smo se smrzavali, niko nije dolazio

Predsednik Pokreta potrošača Bora Zoran Andrejić izjavio je za „Politiku“ da se stranke ne pridržavaju Zakona o oglašavanju, pa lepe plakate na mestima koja za to nisu predviđena. „Ovo nije kampanja, ovo je haos, a grad u kom je jedina investicija za poslednjih 10 godina veliki ’Maksi’ diskont u strogom centru grada ovo nije zaslužio.“ Andrejić je podsetio da su se prošle godine građani Bora smrzavali više od mesec dana, jer nije bilo grejanja, ali da tada niko od lidera nije došao u Bor.

Izvor: Politika

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama