);
Breaking News

SEM DINKIĆA, NIKO DRUGI NEĆE SA NIČIĆEM I MIRKOVIĆEM

– Prihvatamo poziv da učestvujemo u vlasti, ali ne i sa pojedinim političarima iz Pokreta „Živim za Krajinu“ – rekao je predsednik borskog DS-a Žika Golubović, dok je borski socijalista Dragan Žikić rekao da „ne želi bilo kakav pakt sa Ničićevom partijom“.

Pobeda liste Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića i Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića najveće je iznenađenje lokalnih izbora u Boru. Oni su iza sebe ostavili „velike“ igrače, koaliciju DS, Srpsku naprednu stranku i listu okupljenu oko SPS-a i ubuduće će biti najjača politička grupacija u ovom gradu, piše današnji Press.

Ali, uspehu Dinkića i Ljajića u Boru najviše su doprinele dve stvari: prva što im je nosilac liste generalni direktor RTB-a „Bor“ Blagoje Spaskovski, koji je vrlo popularan u Boru, a druga Dinkićevo obećanje da će biti izgrađena nova topionica! Ugovor sa kanadskom firmom „SNC Lavalin“ o izgradnji topionice vredan 175 miliona evra Dinkić je potpisao u finišu kampanje.

Pobeda života umesto politike

Na pitanje Pressa da li je koincidencija to što se ugovor o topionici potpisao baš pred lokalne izbore, Dinkić kaže da su pregovori o tom poslu počeli kad se nije znalo da će biti izbora u Boru.

Šta su obećali

URS-SDP: Nova topionica od 175 miliona evra, država ulaže 40 miliona evra (Mlađan Dinkić)

DS-SPO-DHSS: Investicije u RTB „Bor“ od 450 miliona evra (Boris Tadić), donacija za uklanjanje deponija (Oliver Dulić), status grada

SNS-NS: Više inostranih i domaćih investicija (Aleksandar Vučić)

SPS: Solarna elektrana od 100 megavata (Petar Škundrić), autoput Bor – Beograd i završetak hotela na Crnom vrhu (Milutin Mrkonjić)

LDP: Efikasna lokalna samouprava, nova ekonomija, briga o mladima (Čedomir Jovanović)

Mlađan Dinkić i Rasim Ljajić su na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenili da je izborni rezultat u Boru pokazao da su prvi put u Srbiji pobedile male, socijalno-ekonomske i životne teme, umesto visoke politike. Dinkić je najavio da će lokalnu vlast formirati sa koalicionim partnerima Vlade Srbije, dok je Ljajić ocenio da je rezultat u Boru „dokaz da Srbija postaje normalno političko društvo“.

DS i SPS: Samo bez Ničića

Međutim, partneri Dinkića i Ljajića na republičkom nivou, stranke DS i SPS, saopštile su juče da će ući u koaliciju sa URS pod uslovom da u budućoj vlasti ne budu kadrovi Pokreta „Živim za Krajinu“ gradonačelnika Zaječara Boška Ničića.

– Prihvatamo poziv da učestvujemo u vlasti, ali ne i sa pojedinim političarima iz Pokreta „Živim za Krajinu“ – rekao je predsednik borskog DS-a Žika Golubović, dok je borski socijalista Dragan Žikić rekao da „ne želi bilo kakav pakt sa Ničićevom partijom“.

Izbornim rezultatima u Boru zadovoljni su i socijalisti i demokrate. Portparol DS-a Jelena Trivan kaže da su i ovi izbori pokazali činjenicu da „vladajuća većina ima apsolutnu podršku građana za svoju politiku“. Branko Ružić (SPS) kaže da je rezultat u Boru „dokaz i potvrda vitalnosti i kontinuiteta odličnih rezultata u svim delovima Srbije“. S druge strane, portparol DSS-a Petar Petković ocenio je da ta stranka nije zadovoljna rezultatima u Boru, dodajući da je pitanje lokalnih izbora pretvoreno u „buvlju pijacu“.

Snimio: D.Mladenović

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !