DS i SPS NEĆE SA NIČIĆEM

Slede teški pregovori o vlasti u Boru

Vlast u Boru posle vanrednih izbora činiće Ujedinjeni regioni Srbije – SDP i koalicije okupljene oko DS i SPS, saznaje „Blic“. Tako će vladajuća koalicija imati komotnu većinu sa 22 od 35 odbornika. Iako su za ovakvu koaliciju raspoloženi u svim strankama, demokrate i socijalisti ne žele da sarađuju sa kadrovima pokreta „Živim za Krajinu“ Boška Ničića, koji su u Ujedinjenim regionima. Da će pregovori stranaka koji slede biti komplikovani, svedoči i to što i u drugim strankama koje su ušle u skupštinu, SNS i LDP, ne žele da sarađuju sa Ničićevim kadrovima, piše današnji Blic.

Demokrate kažu da su zadovoljne izbornim rezultatima i da su voljni za pregovore sa koalicijama Ujedinjeni regioni – SDP i SPS-PUPS-JS.

– Dogovori još uvek zvanično nisu krenuli. Svakako će glavni predmet pregovora biti učešće Pokreta „Živim za Krajinu“ u vlasti s obzirom na to da sa pojedincima iz ove stranke ne želimo da sarađujemo – kaže dr Žika Golubović, predsednik borskog DS.

I Dragan Žikić, predsednik OO SPS, kaže da će ući u pregovore sa koalicionim partnerima DS i Ujedinjeni regioni – SDP.

– Naš stav po pitanju Pokreta „Živim za Krajinu“ je jasan i apsolutno ne želimo da pregovaramo sa ljudima kojima je lični interes iznad opšteg. Sa onima koji se služe ucenama, što je i bio razlog rušenja prethodne vlasti u Boru, nema dogovora – rekao je Žikić.

I predstavnici SNS i LDP takođe kažu da su raspoloženi za pregovore oko formiranja vlasti u Boru sa svim partijama koje su osvojile mandate, ali ne i sa Pokretom „Živim za Krajinu“.

– Sa Ničićevim pokretom nikakvi pregovori ne dolaze u obzir. Nismo zadovoljni izbornim rezultatima jer smatramo da oni nisu odraz prave volje građana, već da su Borani podlegli pritiscima i ucenama pobedničke opcije, koji su obećavali kule i gradove – kaže dr Zlata Marković, poverenik SNS.

S druge strane, Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i lider Pokreta „Živim za Krajimu“, kaže da predstavnici DS i SPS, kao ni ostalih partija, ne mogu da im postavljaju uslove, jer im to ne daju za pravo izborni rezultati.

– Ni DS, ni SPS, ni ostale političke opcije koje u negativnom kontekstu pominju Pokret „Živim za Krajinu“ nemaju pravo da to govore, niti se u ovom slučaju pitaju za nešto. Pokret „Živim za Krajinu“ je njima oduvek bio „kost u grlu“ i upravo svi oni koji tvrde da smo mi odgovorni za propast bivše vlasti i dovođenje opštine Bor na rub propasti su to i učinili. Građani su potvrdili svojim glasovima koliko Pokret „Živim za Krajinu“ vredi, a da je suprotno, mi svakako ne bismo sa svojim koalicionim partnerima G17 plus i SDP pobedili na izborima – rekao je Ničić.

Juče su inače ponovljeni izbori na dva biračka mesta, a posle ponavljanja, cenzus je uspela da pređe i DSS, koja je osvojila dva mandata.

Prema preliminarnim rezultatima na ponovljenim izborima na dva biračka mesta u Mesnoj zajednici Novo selište i u Metovnici od upisanih 3.052 građana glasalo je 1.455 birača i to na Novom selištu 871 (39,8 odsto) i u Metovnici 584 glasača (67,7 odsto). U MZ Novo selište najviše glasova dobila je koalicija Ujedinjeni regioni Srbije – SDP 218, potom sledi koalicija SNS-NS 135. Na trećem mestu je DSS sa osvojenih 90 glasova, SRS 87, SPS-PUPS-JS 57 glasova. U Metovnici je najviše glasova dobila koalicija oko DS 190, na drugom mestu je URS-SDP 124 glas, a potom slede SRS-PUPS-JS sa 118, DSS 99, SRS 25 i SNS-NS 21 glas.

U Knjaževcu DS i SPS na vlasti sa SNS
Da su oko formiranja vlasti moguće i drugačije kombinacije, svedoči primer iz Knjaževca. Posle neuspešnih pregovora sa Ničićevim Pokretom „Živim za Krajinu“, demokrate i socijalisti formirali su većinu sa naprednjacima. U borskom slučaju ovakva koalicija imala bi tanku većinu od 19 odbornika.

Pregovori počinju 7. jula
Pregovori o formiranju nove vlasti počeće sedmog jula, saznaje „Blic“. Ispred pobedničke opcije Ujedinjeni regioni – SDP za pregovore u Boru određeni su Verica Kalanović, državna sekretarka za regionalni razvoj u ministarstvu ekonomije, i Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i član predsedništva URS, što nam je potvrdio Vladimir Ilić, zamenik predsednika G17 plus i Ničić.

Share

Ostavite odgovor