);

MESSER GRADI TOPIONICU BAKRA I FABRIKU KISEONIKA U BORU

Nemačka kompanija Messer saopštila je danas da je moguća izgradnja nove topionice bakra u Boru u skladu sa evropskim standardima, što podrazumeva i izgradnju nove fabrike kiseonika, koja bi pratila i potrebe nove topionice većeg kapaciteta, piše SEEbiz.

Foto: Zvonko Damnjanović

Rok za završetak topionice kojom će se obezbediti ekonomski isplativa proizvodnja i čistiji vazduh je 36 meseci.

Messer je Fabriku kiseonika, koja je nekada poslovala u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, kupio 2009. godine za 2,5 miliona dolara.

Vlasnik te nemačke kompanije Stefan Messer i regionalni direktor za jugoistočnu Evropu Ernst Bode posetili su danas Fabriku kiseonika i o zajedničkim planovima razgovarali sa generalnim direktorom RTB Bor Blagojem Spaskovskim i direktorom Topionice iz sastava RTB -a Milanom Dejanovskim.

Messer je saopštio da dnevno proizvodi 100 tona gasovitog kiseonika, kao i azot za potrebe RTB -a Bor.“Investirali smo u četiri velika rezervoara za kiseonik, a na lokaciji se nalazi i prodajni centar za sve vrste tehničkih gasova“, naveli su u toj nemačkoj kompaniji.

Messer Tehnogas je vodeća kompanija za proizvodnju i prodaju industrijskih i medicinskih gasova i opreme za sečenje i zavarivanje.

Predstavnici RTB -a i kanadske kompanije SNC Lavalin potpisali su 10. juna u Boru ugovor o izgradnji Topionice i nove fabrike sumporne kiseline u vrednosti od 175 miliona evra. Novac za izgradnju – 135 miliona evra obezbeđen je iz kredita kanadske izvozne banke EDC, a ostalih 40 miliona obezbedili su RTB Bor i država.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !