);

PREDSTAVLJENA KNJIGA O METALURGIJI BAKRA

Borski kombinat bakra dobio je i treću veliku knjigu iz edicije „Sto godina borskog rudarstva“. Reč je o knjizi „Prvi vek borske ekstraktivne metalurgije 1906-2006“ čiji su autori dr Žarko Stanković i mr Milovan Nikolić, koja je predstavljena u Boru 14. juna, a kojoj su poslednjih pet godina prethodile knjige: „Sto godina borskog rudarstva“ (kompletna monografija) čiji su autori Božin Jovanović i Miodrag Đurđević i „Sedamdeset i pet godina basenskih flotacija“ Zvonimira Mitrovića i mr Rodoljuba Jovanovića.

U sali Narodne biblioteke u Boru u predstavljanju treće knjige svojevrsne trilogoje učestvovali su autori dr Žarko Stanković i mr Milovan Nikolić, recenzenti akademik Ilija Ilić, mr Milan Dejanovski i dr Oskar Kovač, bivši dugogodišnji direktor Borskog kombinata Božin Jovanović i novinar „Politike“ Stojan Todorović.

Govoreći o značaju nove knjige i pomenutih publikacija, Stojan Todorović je rekao da one doprinose afirmaciji borskog višedecenijskog iskustva i doprinose sagledavanju novih razvojnih mogućnosti borske kompanije. One će biti i dragoceni orjentir budućim proizvođačima i graditeljima.

Todorović je posebno naglasio značaj pojavljivanja prve knjige, pre pet godina, povodom velikog stogodišnjeg jubileja Borskog kombinata i posebno naglasio ulogu Božina Jovanovića i njegov veliki trud da bude napisana i da se pojavi baš tada, a zatim da se, opet zalaganjem Božina Jovanovića, pojave i preostale dve knjige trilogije. O tome je Todorović rekao: „Iako već četvrt veka u penziji i u desetoj deceniji života, Božin Jovanović je upravo inicijator za pojavljivanje svih pomenutih publikacija. Pre pet godina on je, sa Miodragom Đurđevićem, objavio kapitalnu obimnu monografiju o Borskom kombinatu. Velika dragocena knjiga, na gotovo sedam stotina strana, pojavila se upravo u vreme kada se niko, ni u Boru ni u Srbiji, nije setio da makar skromno obeleži veliki stogodišnji jubilej borskog preduzeća. Božina Jovanovića i njegovu veliku ljubav prema Boru nisu pokolebali izgovori državnih i borskih zvaničnika da, u opštoj krizi i izolaciji, nije vreme za slavlje i da ni Bor ne može odoleti nevoljama.“

Božin Jovanović je objavio knjigu, uprkos svemu, da verodostojno dokaže šta se sve moglo kad se htelo i kada je bilo i teže i podsetio malodušne koliko toga značajnog u rezervama, iskustvu i ljudima Bor ima za budućnost.

Todorović je podsetio i na značaj knjiga o borskom kombinatu koje su u ovom periodu napisali i Ninoslav Cvetanović, Rade Kojdić, Miroslav Radulović i Jovan Mitrović.

Autor: T.R.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !