KO JE ĐORĐE VAJFERT, PRVI VLASNIK BORSKOG RUDNIKA BAKRA

Đorđe Vajfert rođen je 15. juna 1850. Završio je veliku pivarsku školu u Vajenstefanu kod Minhena. Preuzeo je pivaru koju je u Beogradu sazidao njegov otac i kasnije je proširio.
Posedovao je nekoliko rudnika u Srbiji (rudnik bakra u Boru, rudnik mrkog uglja kod Kostolca, rudnik kamenog uglja u Podvisu, kao i zlatni majdan u Sv. Ani, te je tako postao tvorac modernog rudarstva u Srbiji). Bio je jedan od najvećih industrijalaca u Jugoslaviji i guverner Srpske narodne banke.
Vajfert je otvorio prvo rudnik u Kostolcu iz veoma praktičnih razloga – ugalj mu je bio potreban za parnu pivaru u Beogradu. Istraživačkog duha i vetropirast po prirodi, tražio je i dobio odobrenje Srpske vlade i otpočeo da istražuje rudna nalazišta u Srbiji. Vukao je za sobom inženjere i rudare, kupovao opremu, podizao rudarska naselja i trošio veliki novac. Čega god se dotakao, sve je propadalo. Zarađivao na pivu, gubio na živi. Jalovo je bilo otvaranje Topionice u Ripnju nadomak Beograda, jer rudnik žive na Avali gotovo da je bio bez rude. Isto je bilo u rudnicima „Sveta Ana“ na Deli Jovanu, „Sveta Varvara“ na reci Pek i kopovima na Miroču, Rudniku i u Zlotu. Pivara nije mogla da otoči toliko piva koliko je Đorđe trošio na ova istraživanja. Usledila su tri bankrotstva. Zlobni savremenici Đorđa Vajferta govorili su često da je „zreo za samoubistvo”. Ali, njegovo hazardersko ponašanja odjednom se posrećilo. Kada su mu sve beogradske banke zatvarale vrata i odbijale menice, Đorđe se jednoga dana, elegantno obučen pojavio u Trgovačkoj banci. Tražio je zajam od 50.000 dinara u zlatu. Miloš Tucaković, direktor banke, potpisao je menicu ne sluteći da je time omogućio otvaranje Borskog rudnika. Đorđe I. Vajfert postao je tog trenutka vlasnik najčuvenijeg nalazišta bakarne rude u Evropi. Bilo je to 1903. godine. Vlasništvo, međutim, nije zadržao više od jedne godine. Za eksploataciju rudnika, naime, bio je potreban ogroman novac, koji ni on a ni država Srbija nisu imali. Ortake je našao u Francuskoj, tako da je osnovao akcionarsko društvo sa imenom „Francusko društvo borskih rudnika“. Osnovni kapital iznosio je pet i po miliona zlatnih francuskih franaka, a Đorđe Vajfert je imao u rukama 3.300 akcija vrednih preko milion zlatnih franaka.
Đorđe I. Vajfert je umro 1937. u osamdeset sedmoj godini. Nije imao potomaka. Bio je veliki majstor masonske lože „Jugoslavija“. Pivare u Beogradu i Pančevu i danas pune flaše pivom „Đorđe Vajfert“.

Vajfertovo okno na starom borskom kopu srušeno je početkom 90-ih godina…

Share

Ostavite odgovor