);

MIĆA JOVANOVIĆ, REKTOR „MEGATRENDA“: STUDIRANJE NA 15 RATA

-Već pet godina oko 70 odsto naših studenata već se u prvom upisnom roku opredeljuju za Univerzitet „Megatrenda“ i to je dokaz da ne stoji tendenciozna tvrdnja da na državne fakultete odlaze najbolji učenici, tako da na privatnim završe oni koji tamo nemaju prođu, rekao je u intervijuu za „Blic“ prof. dr Mića Jovanović, rektor Univerziteta „Megatrend“ i potpredsednik Rektorskog kluba Evrope (Oksford).

On naglašava da imaju mnogo vukovaca i odličnih đaka i da svake godine deset brucoša koji su postigli najbolji uspeh besplatno studiraju jer ih „ Megatrend“ stipendira, dok od druge godine studija tu stipendiju imaju svi sa prosekom većim od 9,5.

Kakvu prednost u odnosu na državne fakultete priža vaš nastavni kadar?

Imamo 615 doktora nauka u svim zvanjima i 143 asistenta, od kojih većina ima magisterijum. Oni su studentima na raspolaganju svakodnevno, to su konsultacije bez ograničenja, čime je isključena mogućnost da studenti izađu na ispit, a da nisu mogli da savladaju materiju.

Godina studija na Fakultetu za dizajn je 3.500 evra, a za sve ostale 1.500 evra. S obzirom na dramatično socijalno stanje stanovništa, kakve su pogodnosti plaćanja?

– Školarina od 1.500 evra plaća se u 12 mesačnih rata, bez kamate. Ukoliko student želi da kod nas kupi u udžbenike, za ispite oni koštaju ukopno 60 evra, jer imamo svoju izdavačku kuću i štampariju, pa prodajemo udžbenike bez marže, po proizvođačkoj ceni. Kod Fakulteta za dizajn, koji je specifičan, u školarinu su uračunati troškovi svih materijala za rad kao što su boje, platno, gips…

Gde sve studenti „Megatrenda“ mogu studirati van Srbije?

-U okviru međunaradne saradnje, u Francuskoj, i to u Grenoblu, Nici i Parizu. Zatim, u Londonu, gde imamo svoju biznis školu i studenti mogu pola studija da završe na daljinu, iz Beograda, a drugu polovinu neposredno u Londonu. Treća opcija je da kompletne studije obave u Londonu. Ako studira na daljinu, kompletno školovanje koša 6.000 funti, a ako živi u Londonu, onda je cena 7.500 funti. To su, u poređenju sa cenama u britanskoj prestonici, veoma niske cene, ali je kvalitet studija visok jer se poštuju britanski standardi studiranja. Po tom principu, od 1. oktobra iduće godine počeće da radi „Megatrend“ univerzitet u Orlandu na Floridi, koji je već osnovan, sada sprovodimo ostatak procedure da bismo počeli sa radom.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !