);

ARADSKA TVRĐAVA, LOGOR ZA ISTREBLJENJE SRBA

Požarevac, izdanje 2007, autori Božidar Panić, Miloš Kristea, Sima Žarkov, Andrej Kačora

Gradski odbor Saveza potomaka ratnika u Požarevcu, od osnivanja, imao je nekoliko značajnih izdavačkih poduhvata. Cilj ovih je bio da se od zaborava sačuvaju sećanja na istorijske događaje i stradanje srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Jedan od najznačajnijih poduhvata bilo je reizdanje knjige „ Aradska tvrđava – austrougarski logor za istrebljenje Srba 1914 – 1918 “. Ova knjiga u kojoj su, zahvaljujući srpskim i rumunskim istoričarima, osvetljeni tragični događaji u Aradskom logoru, po prvi put je štampana u Srbiji. Prvo izdanje, od pre više od jedne decenije, objavljeno je samo u Rumuniji i nije bilo dostupno čitaocima u našoj zemlji.

U toku je priprema još jednog reizdanja, svedočenja o Aradskom logoru. Ona će, u saradnji sa Savezom Srba u Rumuniji, biti objavljena u knjizi “ Arad u sećanju “. Po prvi put na jednom mestu naći će se i svi spomenici i spomen obeležja požarevačkog kraja od Balkanskih ratova do NATO agresije 1999. godine. Autor knjige “ Spomenici i spomen obeležja požarevačkog kraja“ je Vojislav Pajić, a izdavač Gradski odbor Saveza potomaka ratnika u Požarevcu.

Primerak knige o Aradskoj tvrđavi uručen je na nedavnoj godišnjoj Skupštini Saveza potomaka starih srpskih ratnika u Požarevcu i predstavnicima srodne Podružnice u Boru. U posveti piše: „S ljubavlju prema našim precima. Da se ne zaborave…“


Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !