);

SINDIKAT: ZBOG NESLAGANJA SA NOVIM ZAKONOM O PENZIJAMA PRVI ĆE NA ULICE RUDARI BORA

Predloženim Zakonom o penzijama, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, nezadovoljni su sindikati i najavljuju štrajkove ako se dokument ne promeni, saopštava B92.

Sindikalci su izneli niz zamerki i zahtevaju da se vrednost opšteg boda usklađuje dvaput godišnje. Nezadovoljstvo na ulicama prvi će iskazati rudari iz Bora.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da zbog mnogih nelogičnosti sadašnja verzija zakona ne bi prošla sednicu Socio-ekonomskog saveta.

Zato je, po ubrzanom postupku, odmah posle glasanja u Vladi, tekst poslat u Narodnu skupštinu, iako će rasprava u parlamentu biti tek u septembru. Znači, bilo je dovoljno vremena da se o njemu izjasni i Savet. Sve urađeno da se izbegne kritika i da se spreči eventualno povlačenje predloga zakona„, navodi Orbović.

Problem usklađivanje penzija i rešenje za viškove radnika

U SSSS dodaju da je jedina preostala mogućnost – čekanje. Čim počne rasprava u Skupštini, na zakon će se uticati brojnim amandmanima, koje će slati i sindikalci. Istovremeno, širom Srbije sadašnji i budući penzioneri iskazaće neslaganje s dokumentom koji je sastavljao, uglavnom, kadar iz kabineta potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića.

Osnovne zamerke sindikata odnose se na formulu za usklađivanje penzija i opšteg boda.

Sindikat traži da se vrednost opšteg boda usklađuje dva puta godišnje sa kretanjem zarade u prethodnom šestomesečnom periodu, kao i da se penzije usklađuju sa kretanjem troškova života i prosečne zarade zaposlenih u prethodnih šest meseci (pola – pola). Uz to, zahtev je da prosečna penzija ne može biti niža od 60 odsto prosečne zarade.

Savez samostalnih sindikata Srbije protiv je i postepenog podizanja starosne granice za žene sa 35 na 38 godina, jer je već predloženo povećanje starosne granice za pun staž sa 53 na 58 godina.

Sindikalci su posebno nezadovoljni predlogom rešenja za viškove radnika.

Već od januara 2011. godine žene bi u penziju trebalo da odlaze sa 35 godina i 4 meseca radnog staža, što znači da mnoge od njih koje su na birou i koje bi po postojećem zakonu stekle pravo na penzionisanje, to od Nove godine neće moći da ostvare. Samim tim izgubiće pravo na novčane naknade sa biroa, a zbog pomeranja starosne granice neće moći ni da se penzionišu.

Pravo na porodičnu penziju, prema predlogu zakona, mogu da ostvare članovi porodice umrlog osiguranika koji je imao najmanje pet godina staža ili je ispunio uslove za starosnu ili invalidsku penziju. Ako je smrt nastala kao posledica povrede na radu ili profesionalne bolesti, članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu staža. Udovice će sticati pravo na penziju bračnog druga ako su navršile 53 godine, a dete stiče do 15. rođendana, odnosno do završetka školovanja.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !