);

ZATVORENO 30 DOMOVA ZA STARE

Suzana Paunović, pomoćnik ministra rada i socijalne politike saopštila u Knjaževcu da je inspekcija zatvarala domove za stare u privatnom vlasništvu

Autor: S.Todorović

Gost Skupštine opštine Knjaževac i Gerontološkog centra, 1.jula, bila je Suzana Paunović, pomoćnik ministra rada i socijalne politike. Sa predsednikom SO Darkom Živkovićem razgovarano je o razvijenosti svih oblika socijalnih usluga  u opštini. Knjaževac je dobar primer socijalno odgovorne opštine (o tome smo pisali u prošlom izdanju novina), od koga  se očekuje  da, uz pomoć države i novog Zakona o socijalnoj zaštiti, stanovništvu pruži raznovrsne usluge. Na sastanku je rezimirano da su naporima Ministarstva, lokalne samouprave i Gerontološkom centra u Domu za stare poboljšani uslovi života i stanovanja.

Nakon sastanka, Centar i direktor ove ustanove Predrag Ranđelović bili su domaćini periodičnog godišnjeg sastanka aktiva svih direktora iz četrdeset i jednog doma za stare iz sele Srbije. Govorilo se o primeni novog Zakona i propisima iz drugih ministarstava, koji posredno utiču na život i rad zaposlenih i korisnika, kao i o načinima finansiranja i pravilnicima o standardizaciji usluga.

– Osam hiljada i sto korisnika smešteno je u centrima u državnom vlasništvu, što iznosi 97 odsto, a hiljadu se nalazi u privatnim domovima. Do sada je inspekcija zatvorila oko tridesetak ustanova u privatnom vlasništvu, prvenstveno zbog nejasne procedure, koja u ranijem periodu nije precizno regulisala ovu oblast. Stvari su sada definisane i moja poruka je da, ukoliko se građani odlučuju za smeštaj u privatnim domovima, prvenstveno provere da li objekat ima dozvolu, jer u tom slučaju država garantuje da je stepen usluga po normativama koji su zakonom definisani – rekla je Suzana Paunović.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !