);

ZLATAN JE ZANAT POKRITI KROV

Prvi srpski krovopokrivači, knjaževčani položili „majstorski ispit“

Autor: Ljiljana Žikić

Iz školskih klupa i građevinske radionice, sa diplomom prvih srpskih krovopokrivača, u svet građevinarstva zakoračilo je trinaest, sada već bivših, učenika Tehničke škole. Njihovo znanje provereno je na završnom ispitu u Kanjiži, pred komisijom sastavljenom od profesora, ali i stručnjaka iz „Potisja“. Izradom dva radna zadatka oni su pokazali da iz srednjih stručnih  škola mogu da izađu, uz profesionalan rad i saradnju škole i privrede, „gotovi“ majstori, koji znaju i umeju da rade svoj posao.

Kada neko kupi stan ili sazida kuću, obično se kaže da je „stekao krov nad glavom“. Krovovi su oduvek bili ukras, da ne kažemo kruna svake kuće, a koliko je njihov kvalitet važan, podsetila nas je dugotrajna kiša zbog koje je, malo po malo, sve počelo da prokišnjava. Gde naći majstora, uvek je teško pitanje.

Kao i kod svih građevinskih zanimanja, i ovde je prisutan deficit i nepovoljna starosna struktura stručnog kadra. Tesari, limari, krovopokrivači traženi su od strane privrede i od strane korisnika njihovih usluga, a na tržištu rada i u školama u Srbiji ih godinama nema. Druga strana iste priče je veliki broj nezaposlenih i školovanje suficitarnih kadrova. Ne retko se o srednjoškolskom obrazovanju govori u negativnom kontekstu, jer se zbog potrebe škola i povlađivanja željama roditelja planiraju i upisuju tzv. „atraktivni“ obrazovni profili, čija diploma najčešće vodi dugogodišnjem čekanju posla na tržištu rada.

Drugačiju priču možete čuti u Tehničkoj školi iz Knjaževca, koja je pre tri godine prva i jedina u Srbiji (na srpskom jeziku) započela obrazovanje učenika za jedan potpuno nepoznat i neatraktivan, ali i tada i sada tražen, cenjen i unosan zanat – krovopokrivanje.

Zahvaljujući ovoj školi, 15. juna 2010. godine iz Knjaževca je u svet rada zakoračilo trinaest momaka koji u svojim rukama imaju diplomu krovopokrivačkog zanata. Ovu diplomu prati i uverenje u kome su budućim poslodavcima navedena sva njihova znanja, veštine i glavne stručne kompetencije (a to su organizovanje i izvođenje krovopokrivačkih radova, kao i tesarskih, limarskih i izolacionih radova na krovu). Zato se može reći da je ovaj zanat ne 3, već „4 u 1“. Na kraju trogodišnjeg obrazovanja, krovopokrivač ume da  uradi predmer i predračun potrebnog materijala, koristi i održava alate i mašine za krovopokrivačke radove, organizuje radno mesto u skladu sa principima bezbednosti i zdravlja na radu, izvodi krovopokrivačke radove na ekološki ispravan način, vodi gradilišnu dokumentaciju za krovopokrivačke radove, formira tesarske veze, meri, obeležava, izrađuje i sklapa elemente krovne konstrukcije u celinu, odabira, kontroliše, kroji i postavlja izolacioni materijal prema projektu, podaščava i letviše kose krovne površine, postavlja gotove fazonske elemente, slaže i fiksira crep i druge krovne pokrivače, postavlja i spaja završne elemente krovne konstrukcije i rekonstruiše postojeći krov

Svečana dodela diploma, koja je 28. juna 2010. godine organizovana u školi, uveličana je simboličnim poklonima – čekićem sa ličnim imenom i građevinskim metrom, kao i pismom koje je svakom učeniku, u ime firme, uputio Aleksandar Beronja, rukovodilac promotivnih aktivnosti „Potisja“.

U prvoj generaciji krovopokrivača okupljeni su učenici  iz čitave Timočke krajine – iz Brze Palanke, Tekije, Bogovine, Nikoličeva, Vražogrnca, Zaječara, Knjaževca…

Zahvaljujući inicijativi i izuzetnoj stručnoj i svakoj drugoj podršci koju je „Potisje“ iz Kanjiže dalo školovanju krovopokrivača, kao i stručnom znanju i praksi odrađenoj u Tehničkoj školi, građevinske firme imaju na raspolaganju „gotove“ majstore. Prvih trinaest srpskih krovopokrivača. Podaci o njima mogu se dobiti u školi, a oni su radi da rade…

Sada su poslodavci na potezu!

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !